Jdi na obsah Jdi na menu
 


Padesát let od prvního utkání v druhé nejvyšší soutěži

8. 11. 2022

logo1970.jpg8.11.1972. V ten den vyjeli poprvé šumperští hokejisté k mistrovskému utkání ve druhé nejvyšší soutěži v zemi. V tehdejší II. národní hokejové lize skupiny B nastoupili hráči TJ Lokomotivy Pramet Šumperk na ledě TJ AZ Havířov. Utkání skončilo vítězstvím Havířova v poměru 5:2. Branky Šumperka vstřelili Ivo Winkler a Jiří Fajkus.

Teprve v roce 1966 byl po deseti letech pod názvem TJ Lokomotiva Šumperk obnoven hokej ve městě. Po tři sezóny se zde hrál pouze okresní přebor s mužstvy jako Dukla a ČSAO Zábřeh, Sokol Sudkov, Tatran Bohdíkov nebo Spartak Postřelmov. Až v sezóně 1968/69 se Lokomotivě podařilo přes kvalifikaci s Valašským Meziříčím postoupit do oblastního přeboru. Tam sice na naše mužstvo čekali o třídu lepší soupeři (např. Šternberk, Rýmařov, Loštice...), avšak Šumperk projel sezónou jako nůž máslem a v šestnácti utkáních neztratil jediný bod. Třešničkou na dortu byla soutěž o titul přeborníka střední Moravy s Kroměříží, ve které Šumperk vyhrál 6:1 a 3:1 a postupil do divize, která byla v té době třetí nejvyšší soutěží. 

Po této sezóně došlo k fúzi s TJ Pramet a klub tak nesl název TJ Lokomotiva Pramet Šumperk. V první sezóně v divizi se Šumperk teprve rozkoukával a v sedmičlenném startovním poli uhrál slušné čtvrté místo. V další sezóně už však šumperští hokejisté divizi ovládli a nečekaně postoupili do II. národní hokejové ligy. Dnes to zní naprosto neuvěřitelně, ale ještě v sezóně 1968/69 hrál Šumperk pouze okresní přebor a během dalších tří sezón slavil postup do druhé nejvyšší soutěže v Československu.

Vítkovice, Gottwaldov, Ingstav Brno, Olomouc, Třinec, Vsetín.... To je krátký výčet mužstev, na která se mohli fanoušci na Tyršově stadionu těšit. Oproti tomu v Šumperku bylo několik hráčů, kteří pamatovali ještě boje v okresním přeboru. Rozdíl v kvalitě byl značný a bylo to vidět i na ledové ploše. Z 26 utkání vyhrála Lokomotiva pouhé čtyři a jen díky lepšímu poměru vzájemných utkání s Dynamem Jihlava se udržela v soutěži. Bohužel po této sezóně došlo k velké reorganizaci soutěží a všechna mužstva od 8. místa sestoupila do nově vytvořené 2. ligy.

Nejvýraznější osobností tehdejšího kádru byl bezesporu Ivo Winkler, který byl sedminásobným mistrem Československa s Rudou hvězdou (ZKL) Brno. Nejlepším střelcem se stal Stanislav Hudec, který v 25-ti utkáních vstřelil solidních 16 branek. I přes vysoké porážky si úspěšnost nad 90% udržel brankář Čestmír Fous.

Jako vzpomínku na první utkání v druhé nejvyšší soutěži, odehrají hokejisté Draci Pars Šumperk utkání se Slavií Praha v retro dresech, které budou připomínat dresy z roku 1972. Utkání proběhne v sobotu 19.11. v Škoda Areně v Šumperku. Retro dresy poté zamíří do aukce na webu www.sportovniaukce.cz.

19721973.jpg

Mužstvo TJ Lokomotiva Pramet Šumperk v sezóně 1972/73

 

14.2.1973spkdukhod.jpg

Utkání 14.2.1973 - TJ Lokomotiva Pramet Šumperk - VTJ Dukla Hodonín 4:3

 

Autor: Martin Skokan