Jdi na obsah Jdi na menu
 


Web o historii šumperského hokeje dnes slaví 10 let své existence

23. 2. 2022

siroke-konturybarva.jpgPrávě dnes oslavuje web Historie šumperského hokeje - www.historiehcs.estranky.cz deset let své existence. O začátcích i budoucích plánech se rozepsal tvůrce webu Martin Skokan.


Počátky mého zájmu o historii hokeje ve městě začaly mnohem dříve, než samotný web začal vznikat. O tom, že se v Šumperku hraje hokej, jsem se dozvěděl poprvé v roce 1995, když tehdejší HC začal hrát druhou ligu. Zajímat o dřívější události jsem se začal až díky malému odstavci v zápasovém programu na utkání Šumperk - Chomutov v kvalifikaci o první ligu na jaře 1997. Bylo tam doslova napsáno: "Celá jedna generace čekala na tento historický okamžik. Šumperští hokejisté stojí opět před branami I. ligy! Na rozdíl od let 1971 - 72 je však cesta do I. ligy velmi složitá a komplikovaná, konkurence je daleko větší než před 25 lety a nesrovnatelná". V té chvíli začal můj zájem o to, co bylo dříve. Současně jsem si také začal pečlivě zaznamenávat všechny výsledky, statistiky, vystřihoval jsem články z novin a podobně. Dalším, pro mě velkým impulzem, byl seriál v tehdejších novinách Moravský Sever, který nesl název "Než přišli Draci". Od té doby jsem se začal na historii hokeje v Šumperku opravdu pracovat a zjišťovat podrobnosti. Od pamětníků se mi podařilo sehnat sezónní buletiny ze 70. let, zápasové programy z různých období a získané informace jsem pomalu začal skládat dohromady. Velké množství informací jsem také získal z klubové kroniky, která byla složena z výstřižků tehdejšího týdeníku Naše slovo. Další data se mi podařilo získat v okresním archivu v Šumperku, kde jsem procházel další kroniky a stará periodika. V roce 2006 jsem již měl materiálů tolik, že jsem se rozhodl je zveřejnit. Spolu se svými bratry jsme založili webové stránky Archiv HC Draci, které byly předchůdcem tohoto webu. Bohužel se naše názory o podobě a rozsahu stránek různily, tak jsem od tohoto projektu nakonec odstoupil a začal pracoval na stránkách Historie šumperského hokeje. Původní web Archiv HC Draci již dnes neexistuje. Jediný pozůstatek z tohoto období je rubrika "Síň slávy", kterou jsem převzal na nové stránky, takže je vlastně o 6 let starší než stránky samotné.

Na nových stránkách jsem začal pracovat na konci roku 2011 a po nahrání základních informací byly stránky spuštěny 23. února 2012. Současně s nimi byla také spuštěna facebooková stránka stejného názvu. V roce 2014 byl na patnácté výročí postupu do 1. ligy spuštěn také YouTube kanál

Po vyčerpání informací z kronik a z tisku jsem začal shánět jejich nový zdroj. Tím byli bývalí hokejisté a pamětníci. Shodou náhod se mi v únoru 2013 podařilo zjistit informace o chystaném srazu hokejistů, kteří v roce 1972 postoupili do druhé nejvyšší soutěže (mimochodem sraz každoročně organizuje až do dnešních dní legendární šumperský útočník Stanislav Gereš). Tam jsem navázal důležité kontakty, bez kterých by tyto stránky určitě nebyly tak obsáhlé. Po úspěchu tohoto srazu padl návrh, že by se mohl udělat setkání všech hráčů a funkcionářů v celé historii klubu. Sraz, který se uskutečnil v červnu 2013, organizoval pan Karel Procházka, ve spolupráci s mojí osobou a fanclubem DraFans. Na tuto akci nakonec dorazilo 52 účastníků z různých období klubové historie. Největší osobností tohoto setkání byl bezesporu olympijský vítěz z Nagana Jiří Dopita. Z dalších legend šumperského hokeje se srazu zúčastnili například Ivo Winkler, Čestmír Fous, Ervín Mašek, nebo Stanislav Gereš. Z mladších účastníků dorazili například Aleš Holík, Marek Peksa, Pavel Nešťák, nebo Martin Jenáček.

Počátkem roku 2020 mě pak překvapil telefonát od ředitele klubu p. Velčovského, že do Šumperka míří (dnes již bohužel zesnulý) pan Ota Černý ze Síně slávy českého hokeje v Praze a měl by zájem o zápůjčku některých historických artefaktů. O pár dní později jsem se všichni tři sešli v kanceláři klubu, kde jsme se od pana Černého dozvěděli o chystané výstavě s názvem "Kolébky hokeje", která mapuje historii spíše těch menších českých klubů. Síni slávy jsem tak propůjčil různé puky, plakáty, vlaječky a dva dresy. První ze sezóny 1996/97, kdy bylo poprvé použité logo s drakem a druhý ze sezóny 1975/76. Tuto expozici můžete v Síni slávy stále navštívit.

I když je práce na stránkách časově velmi náročná a je těžké vše skloubit se zaměstnáním, stránky neustále rozvíjím. V nejbližší budoucnosti plánuji aktualizaci a doplnění údajů po letošní sezóně. V širším horizontu je v plánu dokončení všech profilů v databázi hráčů, velké rozšíření fotogalerie a spuštění nové rubriky "Historické rekordy", která je momentálně v omezené verzi v rubrice "Zajímavosti a přehledy". Mým velkým snem do budoucna je přímo na zimním stadionu otevřít stálou expozici o historii hokeje ve městě. Momentálně to však z mnoha důvodů není možné.

Nakonec bych rád poprosil všechny, kteří čtou tyto řádky o jakoukoliv pomoc. Sháním především jakékoliv informace, které by mohli stránky doplnit. Dále to jsou jakékoliv fotografie do roku 1998 a dresy do roku 2002. Všechny předměty buď odkoupím, nebo si je alespoň přefotím a následně zase vrátím. 

Děkuji, za Váš čas, který jste věnovali tomuto článku a budu rád, když se na stránky Historie šumperského hokeje budete stále vracet.

Martin Skokan

 

p1130866.jpg

16.2.2013 - Slavnostní uvedení hokejistů, kteří v roce 1972 postoupili do 1. ligy

 

p1130870.jpg

16.2.2013 - Čestné buly vhazuje legendární šumperský útočník Stanislav Gereš

 

9341_10200208890731086_1604887369_n.jpg

8.6.2013 - Sraz hokejistů ve Vikýřovicích - mužstvo ze sedmdesátých let

 

_dsc0662.jpg

8.6.2013 - Sraz hokejistů ve Vikýřovicích - bývalí brankáři Ladislav Fišer a Pavel Nešťák spolu s fanoušky

 

p1130890.jpg

8.6.2013 - Sraz hokejistů ve Vikýřovicích - Jiří Dopita s předsedou DraFans Milanem Purem

 

23845093_10211378910056402_647992078_n.jpg

22.11.2017 - Pětisté utkání Tomáše Sedláka za Šumperk

 

img_8758.jpg

4.10.2020 - Prezentace Olomouckého kraje na výstavě Kolébky hokeje v Síni slávy českého hokeje

 

Autor: Martin Skokan

Foto: Historie šumperského hokeje

banermaly2020.jpg