Jdi na obsah Jdi na menu
 


Smutek v Šumperku. Před patnácti lety přišlo město o hokej

8. 1. 2017

logo2001.jpgJedno z nejčernějších období v historii klubu je bezesporu přelom roků 2001 a 2002. Šumperští Draci, kteří byli od slavného postupu do 1. ligy v roce 1999 téměř neustále zmítáni ve finančích problémech, byli nuceni koncem roku 2002 prodat prvoligovou licenci do Hradce Králové a mužský hokej tak ve městě na rok a půl skončil.

Existenční problémy v šumperském hokeji začali paradoxně hned po postupu do 1.ligy v roce 1999. Tehdy oznámil většinový vlastník a hlavní sponzor klubu společnost MORPA, že již nemůže klub sponzorovat v takové míře, jako doposud. Po dlouhém jednání nakonec většinový podíl společnosti převzalo město Šumperk, které se rovněž zasadilo nejpopulárnější sport v okrese dotovat. Hokej tak byl zachráněn. Alespoň tedy na chvíli.

V další sezóně se fanoušci dočkali nejlepšího ročníku v historii klubu, když se Draci umístili na solidním 11. místě a tentokrát prvoligovou příslušnost nemuseli hájit v nevyzpytatelné baráži. 

Sezóna 2001/02 začala, jako tradičně, změnou vedení, loga a názvu klubu (leden 2000 - HC HOLBA Draci, léto 2000 - HC Draci, 2001 HC Šumperští Draci). Po loňské úspěšné sezóně sice odešly největší opory mužstva za lepšími štacemi, ovšem kádr se podařilo celkem vhodně doplnit a fanoušci se tak těšili na sezónu, ve které by Draci mohli pokukovat po play-off první ligy. Koncem listopadu sice Draci okupovali až dvanáctou pozici, ovšem ve vyrovnané soutěži s minimální ztrátou na postupové osmé místo.

 

s_pro_151201_02.jpg

15.12.2001 HC Šumperští Draci - HC Prostějov 2:7

 

V prosinci ale začali na povrch vyplouvat finanční problémy klubu. Hráči údajně přestali dostávat výplaty a každý zápas hrála za Draky jiná, většinou velmi improvizovaná sestava, doplňovaná o narychlo sehnané hráče na střídavý start z jiných klubů. Podle toho také vypadaly prosincové výsledky. Narychlo lepené mužstvo dostalo nářez od Berouna (3:7), Liberce (2:9), Prostějova (2:7), Jihlavy (1:7) a Písku (1:4). Situace se stala neudržitelnou a vedení klubu se po neúspěšném jednání na zastupitelstvu města o poskytnutí dotace k dohrání sezóny, rozhodlo prodat prvoligovou licenci. Největším zájemcem byl druholigový Přerov, kde Draci dokonce odehráli další "domácí" utkání s Ytongem Brno (2:6), což bylo poslední odehrané utkání pod hlavičkou HC Šumperští Draci. 

 

s_jih_191201_01.jpg

Poslední utkání Draků v Šumperku

19.12.2001 HC Šumperští Draci - HC Dukla Jihlava 1:7

 

K dalšímu utkání v Berouně torzo mužstva vůbec neodjelo a prohrálo kontumačně 0:5. Jednání o převodu licence do Přerova ale zkrachovala a klub se tak nečekaně stěhoval do Hradce Králové, kde dohrál sezónu pod hlavičkou HK Mladí Draci Šumperk. Základ mužstva tvořili hráči druholigového HC Hradec Králové, které bylo doplněno o juniory Pardubic. 

Šumperk tak definitivně přišel o mužský hokej a ve městě tak zůstala pouze mládež. K obnovení hokeje došlo až v sezóně 2003/04, kdy byla Markem Řoutilem a spol. založena společnost HOKEJ ŠUMPERK 2003 a mužstvo bylo přihlášeno do krajského přeboru Olomouckého a Zlínského kraje.

 

SEZÓNA 2001/02 V KOSTCE ZDE

Autor: Martin Skokan