Jdi na obsah Jdi na menu
 


Před deseti lety Draci postoupili do 1. ligy

29. 3. 2017

puk2007.jpgDnes je tomu přesně deset let, kdy se šumperští hokejisté po pěti letech vrátili do druhé nejvyšší soutěže. Ve čtvrtém utkání finálové série zvítězili na ledě Hodonína 1:4 a celou sérii vyhráli poměrem 3:1.

Po předchozí sezóně, kdy Draci vypadli ve čtvrtfinále se Šternberkem, začaly v klubu velké personální změny. Z pozice jednatele společnosti odstoupil Marek Řoutil a novým prezidentem klubu se stal ing. Vladimír Velčovský, který se spolu s dlouholetým šumperským hráčem Radkem Kučerou stal zároveň majitelem klubu.

Na tiskové konferenci, která se konala hned po převzetí klubu (v polovině března 2006) oznámil Velčovský svoji vizi do budoucna: příchod nových sponzorů, velké navýšení rozpočtu a postup do první hokejové ligy v horizontu tří až pěti let.

Zajímavá střetnutí mohli fanoušci na šumperském zimáku vidět už v přípravě. Čtrnáctidenní soustředění zde uspořádaly extraligové Pardubice, utkání tu odehráli například kazašský mistr Karaganga Kazachmys nebo Mladá Boleslav. Hvězdy českého a šumperského hokeje se zase představily v exhibičním utkání, které uspořádal Dušan Bařica.

Během přípravných utkání se také vykrystalizovala sestava pro mistrovské boje. Nově příchozími byli zkušení hráči - Oldřich Kališ a Vladimír Kočara. Z mladších hráčů potom Ohnutek, Stejskal, Kratěna, Osina, Tihlář nebo Hajas. V mužstvu pak pokračovaly opory z loňského ročníku - Holík, Novosad, Martinka a Antonovič.

Draci vletěli do soutěže jako uragán a hned na úvod to jedenáctibrankovým přídělem odnesla Velká Bíteš. V dalších fázích základní části se hokejisté drželi na předních příčkách tabulky, ovšem nevyrovnanost výkonů přinutila vedení klubu ke změnám. V průběhu sezóny se k mužstvu připojili Peter Betinec, Miloš Stráňovský, Martin Loužek, šumperská legenda Dušan Bařica a především dvojnásobný mistr světa Roman Meluzín, jehož přestup se stal v podhůří Jeseníků okamžitě událostí číslo jedna. Na nestabilní výsledky a také na své chování na veřejnosti doplatil těsně před koncem základní části dokonce trenér Zavadil, kterého narychlo vystřídal Jindřich Setikovský, který se jako asistent trenéra podílel na postupu do první ligy již v roce 1999.

V posledním kole základní části měli Draci šanci poprat se o celkové vítězství v této dlouhodobé soutěži, když zajížděli na led první Techniky Brno, která před tímto zápasem měla náskok jednoho bodu. Šumperští hokejisté hnáni početnou podporou fanoušků, kteří na utkání cestovali, zvítězili 2:5 a mohli se tak radovat z prvního místa a hlavně z lepší výchozí pozice do play-off.

Ve čtvrtfinále Draci narazili na svého odvěkého rivala - Šternberk. První utkání na domácím ledě skončilo divokou přestřelkou 10:5 ve prospěch Šumperka, druhé utkání skončilo opět výhrou, tentokrát 4:2. Na utkání do Šternberka cestovala velká skupina fanoušků, která tak více než z poloviny obsadila šternberskou "stodolu". Vyrovnané a nervózní utkání rozhodl 26 vteřin před koncem David Ohnutek a po výsledku 5:4 a vítězství v sérii 3:0 tak Draci zaslouženě postoupili do semifinále.

Tam na ně čekal nepříjemný soupeř z Přerova. Protože se daly čekat střety mezi znepřátelenými tábory fanoušků, byla na všech utkáních potřeba velká účast bezpečnostních složek a diváci na obou stadionech museli strpět četná bezpečnostní opatření. První dvě utkání na šumperském ledě Draci zvládli (4:3 a 4:1) a série se za stavu 2:0 stěhovala na Hanou, kde se opět mohli spolehnout na velkou podporu svých fanoušků, kteří do Přerova dorazili. Ti museli nejdříve skousnout prohru 2:5, ovšem další den se již mohli radovat z vítězství 3:2 po samostatných nájezdech. Jediným střelcem nájezdové loterie se stal Roman Meluzín. Poprvé v play-off dostal šanci mezi třemi tyčemi brankář Peter Betinec, který už do konce sezóny svého kolegu Radka Tihláře do branky nepustil.

Ve finále Draci narazili trochu překvapivě na mužstvo Hodonína, které v semifinále vyřadilo favorizovanou Techniku Brno. První utkání Draci zvládli v poměru 3:1, ve druhém dokonce 5:0. Ve městě rostla euforie. Na dvě domácí utkání si našlo cestu 3700 a 4050 diváků a dalo se předpokládat, že na jih Moravy dorazí velké množství fanoušků ze Šumperka. Ti zorganizovali doslova invazi a na první zápas venku jich cestovalo kolem šesti set. Bohužel i přes bouřlivou podporu Draci dobře rozehrané utkání ztratili v prodloužení (2:3) a museli tak v Hodoníně přenocovat. Druhé utkání už si však vzít nenechali a po gólech Martinky, Stejskala a dvou brankách Antonoviče tak mohli oslavovat postup do první ligy přímo na ledové ploše hodonínského stadionu.

Postoupit do první ligy se tak podařilo již v první sezóně, kdy klub převzal Vladimír Velčovský. Ze současného kádru pamatuje postup pouze Zdeněk Novosad, dalšími aktivními hráči jsou Aleš Holík (Prostějov), Radim Antonovič (Uherský Ostroh), Martin Stejskal (Kroměříž) a Petr Jurča (Hodonín).

 

Do první ligy postoupili:

Brankáři
Peter Betinec
Radek Tihlář

Obránci
Aleš Holík
Oldřich Kališ (kapitán mužstva)
Jiří Osina
Stanislav Hajas
Martin Loužek
Michal Kukol
Radislav Ondráček
Miloš Stráňovský

Útočníci
David Ohnutek
Radim Antonovič
Radek Kučera
Roman Meluzín
Martin Stejskal
Ivo Kratěna
Petr Dostál
Ladislav Martinka
Zdeněk Novosad
Dušan Bařica
Radomír Čížek
Petr Jurča

Trenéři
Jindřich Setikovský
Jiří Güttler

20062007.jpg

Týmové foto - Hokej Šumperk 2003 - sezóna 2006/07

 

hod_sum_290307-postup-047.jpg

Draci těsně po utkání v Hodoníně

 

Autor: Martin Skokan

Foto: klub, Martin Skokan

 

Související články:

28.3.2017 - Deset let od "Invaze do Hodonína"

Sezóna 2006/07