Jdi na obsah Jdi na menu
 


Před čtyřiceti lety zažil šumperský zimák svoji nejvyšší návštěvu

11. 3. 2014

logo.historiehcs.gifŠumperský zimní stadion toho za 45 let své existence zažil již hodně. Tisíce zápasů všech věkových kategorií, pět postupů do druhé nejvyšší soutěže, tribuny narvané k prasknutí. A právě před čtyřiceti lety přišla na šumperský zimák rekordní návštěva na utkání rezervních týmu Československa a SSSR.


s_ust_060499_01.jpg

Největší žně měl pokladník klubu během slavného tažení Papírových Draků do 1. ligy v roce 1999, když na utkání baráže chodilo v průměru kolem 4000 diváků. Nejvyšší domácí návštěvou na šumperské mužstvo je duel s Ústím nad Labem (5:3) právě z této sezóny, kdy na utkání dorazilo podle tehdejšího tisku kolem pěti tisíc diváků.

Od založení společnosti Hokej Šumperk 2003 byla nejvyšší návštěva na druhém finále 2. ligy březnu 2007 s Hodonínem (5:0), které sledovalo 4050 diváků.

Celkově nejvyšší návštěva na šumperský hokej byla na utkání Kometa Brno - Šumperk (4:2) z října 2007, na které v brněnské hale Rondo (dnes Kajot Arena) zavítalo 6103 diváků

img_0003.jpg

Nejvyšší návštěva na šumperském zimním stadionu se však datuje čtyřicet let zpět. V březnu 1974 se na šumperském stadionu střetla v přátelském utkání rezervní mužstva Československa a SSSR, které skončilo smírně 4:4. Podle deníku Naše slovo si na tento duel našlo cestu neuvěřitelných 5800 diváků

Rezervní mužstvo Sovětského svazu přijelo do Šumperka ještě jednou v únoru 1978. Tohle utkání však sledovalo "pouze" 4500 diváků.



Zde je přepis článku, který vyšel v deníku Naše slovo 20.3.1974

Zajímavé mezinárodní utkání v Šumperku

ČSSR B - SSSR B 4:4 (2:3, 1:0, 1:1)

Vyprodaný ZS v Šumperku (5800 diváků) byl zvědav na výkony druhých garnitur hokejových velmocí ČSSR a SSSR. Po slavnostním zahájení a hymnách nastoupila mužstva v těchto sestavách. SSSR B: Afonin, Verigin, Odincev, Gluchov, Těrjochin, Kukikov, Fedorov, Bělousov, Bauderis, A. Golikov, V. Golikov, Glazov, Žlutkov, Titov, Kotov, Devjatov, Kotlov, Popov, trenéři ZMS Boris Majorov a V. Tichov. ČSSR B: Krása, Neliba, Kaberle, Šrámek, Rykl, Vinš, Eysselt, Slavík, Sekera, Brdička, Klapáč, Křiváček, Nekola, Ulrych, Číhal, Kaďousek, Mráz, Nikl a Havlíček. Trenéři Vl. Sýkora a Př. Hajný.

BRANKY: Křiváček, Kaďousek, Klapáč a Vinš - Kotlov, A. Golikov, Glazov, Popov. Vyloučení 3:4, využití přesilovek 1:0, rozhodčí Sepponen (Finsko), a Schweiger (NDR).

Zápas začal v pomalém tempu. Dříve se rozehráli hosté, kteří hráli důrazněji a rychleji, dařili se jim přihrávky, kombinace i střelba. Naši reprezentanti byli pomalejší, v první třetině hrála obrana nepozorně a nechávala před naším brankářem někdy až dva nekryté útočníky hostů. V druhé třetině se hra vyrovnala, a hokejově nejlepší byla třetí třetina. Před oběma brankami se střídali dramatické okamžiky.

U mužstva SSSR Podali nejlepší výkon Verigin, Glazov, Kotov a Devjatov, u našeho mužstva především Krása, pak Vinš, Klapáš a Kaďousek. Nejlepšími hráči byli vyhlášeni u SSSR útočník Devjatov a u ČSSR brankář Krása, kteří obdrželi broušené poháry. 

Řekli po utkání

Trenér našeho mužstva Př. Hajný: "Výsledek je pro nás úspěchem". 

Rozhodčí utkání Bort Schweiger: "Jako všude jinde na světě i vaše obecenstvo v průběhu hry žije plně hokejem. Vytváři dobrou atmosféru. Hra obou celků je na světové úrovni. Průběh zápasu, velmi slušně vedený, nám usnadnil naši práci."

Raimo Sepponen: "Se zápasem jsem spokojen. Máte zde, řekl bych, čerstvé lidi, ostatně jako čerstvý vzduch ve vašich krásných horách."
 
 
Foto: 3.4.1999 Šumperk - Ústí (5:3), únor 1978 ČSSR B - SSSR B (2:1)