Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čísla na dresech Draků

25. 4. 2012

Píše se rok 1996. Šumperský led brázdí Radek Kučera, Dušan Bařica a Martin Jenáček. Na jedné straně dresu zelený dráček, na druhé čísla 12, 21 a 22. Čekali jste snad jejich tradiční čísla 11, 94 a 44? Kdepak, v sezóně 1996/97 bylo nejvyšší cifrou na dresu číslo 25, které nosil tehdejší kapitán Aleš Koutný a Kučerovu jedenáctku nosil bek Petr Doseděl. A kteří hráči proslavili jednotlivá čísla?

1 MAREK MASTIČ

Číslo 1 je u Draků, jako u většiny mužstev, ryze brankářským číslem a neoblékal jen zatím žádný hráč z pole.  Nejvíce jej zřejmě proslavil slovenský gólman Marek Mastič, který vychytal Šumperku historický postup do 1. ligy v roce 1999. V letošní sezóně oblékal dres s jedničkou Roman Boška.
Další hráči s číslem 1: Pavel Kněžický, Lukáš Daneček, Radek Lukeš, Michal Sedláček, Marek Peksa, aj.

2 JAROSLAV MIKLENDA
Dvojku měl na svém dresu rezervovanou "Věčná brankářská dvojka" Jaroslav Miklenda, který většinu svého šumperského angažmá kryl záda slavnějším a zkušenějším brankářům v letech 1995 - 1998. Letos dvojku oblékal Jiří Suchý.
Další hráči s číslem 2: Petr Heidinger, Jiří Osina, Lubomír Vosátko.

3 JANIS ANDERSONS
S číslem 3 hrál v dresu Draků obránce Janis Andersons. I když byl tento hráč v sezóně 2009/10 v Šumperku pouze na střídavý start z Třince, za zmínku stojí především proto, že na konci zmíněné sezóny reprezentoval Lotyšsko na mistrovství světa. Toto číslo nosil ve stejné sezóně také navrátivší se Aleš Holík. V letošní sezóně trojku nosil Tomáš Pastor.
Další hráči s číslem 3: Lukáš Krajíček, Petr Havlíček, Kamil Přibyla aj.

4 PETR LUŠTINEC
Číslo 4 nebylo u šumperských hokejistů moc časté a delší dobu jej nosili pouze 3 hráči. Nejznámějším hráčem s tímto číslem byl obránce původem z Hradce Králové Petr Luštinec, který zde odehrál pouze první polovinu sezóny 1999/00. Dalším nositelem tohoto čísla byl v sezóně 1996/97 Petr Lugr, nebo ve svých začátcích v šumperském dresu Radislav Ondráček.

5 PAVEL ZUBÍČEK
Číslo 5 v Šumperku proslavil především obránce Pavel Zubíček, který přišel na několik málo zápasů na výpomoc z extraligového Vsetína, a díky svému hokejovému umu a příkladné bojovnosti se okamžitě stal oblíbencem mnoha fanoušků. Spolu s dalšími hráči ze Vsetína nastartoval neuvěřitelnou sérii bez porážky v sezóně 2000/01.
Další hráči s číslem 5: Zdeněk Zabloudil, Aleš Pazdera.

6 JIŘÍ KUNCE
Se šestkou na dresu naskočil ke dvěma utkáním kvalifikace o 1. ligu s Chomutovem odchovanec Šumperka, bratr německého reprezentanta Daniela Kunceho - Jiří.
Další hráči s číslem 6: Martin Klaus, Martin Rejthar, Martin Znojemský, aj.

7 JIŘÍ VODÁK
 Sedmičku nejvíce proslavil bezesporu odchovanec zlínského hokeje Jiří Vodák, který do Šumperka přišel již v roce 1995. Za Draky hrál až do roku 2000, když jeho kariéru zabrzdily vleklé zdravotní potíže. Ze současného kádru nosí sedmičku na zádech Tomáš Brunec.
Další hráči s číslem 7: Petr Jež, Tomáš Piterka, Petr Jurča, Lukáš Špelda

8 ROSTISLAV PILAVKA
Nejdelší dobu s číslem 8 na zádech odehrál v letech 2001 - 2006 útočník Rostislav Pilavka. Tohle číslo nosil taktéž Dušan Bařica při svém návratu do Šumperka v sezóně 2006/07.
Další hráči s číslem 8: Karel Ubry, Igor Karaudin, David Vorel.

9 JAKUB ŠESTÁK
S číslem 9 na zádech toho za Draky nejvíce odehrál Jakub Šesták, který v Šumperku působil v letech 1997 až 2000, kdy byl vyměněn do jihomoravských Rosic. Devítku nosil v sezóně 2001/02 kapitán mužstva Jiří Žůrek, který se později vrátil na střídačku jako asistent trenéra.
Další hráči s číslem 9: Michal Budina, Ivo Kratěna.

10 PAVEL URBAN
I když tento produktivní bek vystřídal na svých zádech více cifer, nejčastěji se po šumperském ledě proháněl s desítkou. Pavel Urban hrál na Tyršově stadionu s menšími přestávkami v letech 1995 - 1999. Letos nosil číslo 10 na zádech Michal Skoumal.
Další hráči s číslem 10: Radislav Ondráček, Daniel Rákos.

11 RADEK KUČERA
Pokud se řekne číslo 11, tak si snad každý fanoušek Draků musí vzpomenout na ikonu šumperského hokeje Radka Kučeru. Ale není to jediná cifra, kterou nosil na zádech během svého působení v Šumperku. Ve své první sezóně v modrožlutém dresu hrál s číslem 12 a při návratu mezi Draky v roce 2004 nosil číslo 21.
Další hráči s číslem 11: Petr Doseděl, Petr Kuboš, Ladislav Martinka.

12 ALEŠ TOMÁŠEK
Číslo 12 nosil na zádech v sezóně 2001/02 hrající trenér Aleš Tomášek. Během svého působení nosili dvanáctku například Karel Tureček nebo Marek Harazim.

13 ROMAN MELUZÍN
Nejvýraznější postavou s třináctkou na dresu je samozřejmě dvojnásobný mistr světa Roman Meluzín. Nešťastnou třináctku měl na zádech také Radek Klauda, při vstřelení jedné s nejslavnějších branek v historii šumperského hokeje v prodloužení baráže o 1. ligu v zápase s Mladou Boleslaví.
Další hráči s číslem 13: Josef Lang, Libor Gelačák.

14 MAREK LORENC
Nejdelší dobu nosil čtrnáctku na dresu obránce Marek Lorenc v letech 1997 - 2001. V letošní sezóně nosili číslo 14 Aleš Křetínský a Petr Gewiese.
Další hráči s číslem 14: Michal Vymazal, Aleš Padělek, Martin Ambruz.

15 MIROSLAV CÁB
Číslo 15 nosil dlouholetý obránce a kapitán šumperských hokejistů, který zakončil svoji kariéru postupem do 1. ligy v roce 1999. Patnáctku nosil po svém návratu v roce 2003 také Pavel Kormunda. Momentálně jí nosí Jakub Hulva.
Další hráči s číslem 15: Jan Výtisk, Petr Žajgla.

16 IVO SVATOŠ
Tohle číslo se v novodobé historii šumperského hokeje nevyskytovalo příliš často. Nejvýraznějšími postavami s číslem 16 na zádech byli Ivo Svatoš, Pavel Buďa a krátce i Pavel Kopa.

17 PETR ŠAKAROV
S číslem 17 na svém dresu se do srdcí fanoušků zapsal hlavně maličký útočník se šikovnýma rukama Petr Šakarov, který výrazně pomohl k postupu do první ligy v roce 1999. Krátce v Šumperku okusil i první ligu, ale po několika utkáních se musel stěhovat do Prostějova. Se sedmnáctkou nastupoval během svého krátkého působení také obránce Václav Baďouček, nyní je to Marek Haas.
Další hráči s číslem 17: Martin Vozdecký, Miloš Kajer, Stanislav Hajas, Jiří Hašek.

18 PAVEL KORMUNDA
Po čtyři sezóny nosil číslo 18 věčně usměvavý pohodář a kapitán mužstva, které vybojovalo historický postup do 1. ligy v roce 1999. Po návratu v roce 2003 přenechal "svoji" osmnáctku Romanu Balážovi a na zádech nosil číslo 15.
Další hráči s číslem 18: David Nedorost, Jaromír Bednárek, Jiří Osina aj.

19 DAVID OHNUTEK
Číslo 19 na šumperském dresu nejvíce proslavil jeden z největších tahounů mužstva během postupové sezóny 2006/07 - David Ohnutek. Letos hrál s devatenáctkou Vladimír Cink.
Další hráči s číslem 19: Marek Harazim, Tomáš Lhotský, Radim Kucharczyk, Zdeněk Pavelek, Jakub Hulva, Zdeněk Sedlák.

20 MARTIN MALKUS
Nejvýraznější postavou s dvacítkou na dresu byl jihočeský bojovník Martin Malkus, který zde působil v letech 2000 - 2001.
Další hráči s číslem 20: Roman Kelner, Marek Mach, Pavel Handl.

 

p1120960.jpg



21 MILAN MINISTR
S číslem 21 se do historie zapsal především útočník Milan Ministr, který v památném zápase baráže o první ligu v roce 1999 hattrickem sestřelil Kometu Brno.
Další hráči s číslem 21: Egidijus Bauba, Lukáš Duba, Radek Kučera, Ladislav Martinka, Vladimír Kočara.

22 PAVEL ZDRÁHAL
 Dres s číslem 22 na zádech oblékal během svého šumperského angažmá Pavel Zdráhal, jenž se okamžitě po svém příchodu stal největší oporou mužstva v postupové sezóně 1998/99. Dvaadvacítku oblékali při svém příchodu do Šumperka také Martin Jenáček nebo Roman Meluzín.
Další hráči s číslem 22: David Březík, Milan Baranyk, Kamil Dřímal.

23 MICHAL NOHEJL
Číslo 23 nosil na zádech kapitán Draků z prvoligové sezóny 1999/2000, Michal Nohejl. Tohle číslo krátce nosil například také Martin Ambruz.
Další hráči s číslem 23: Petr Jurča, Václav Studený, Petr Dostál.


24 TOMÁŠ DEMEL
Asi nejvýraznější postavou v dresu se čtyřiadvacítkou byl v sezóně 2000/01 Tomáš Demel, který Drakům vypomáhal z extraligového Vsetína. Číslo 24 nosil ve svých začátcích v šumperském dresu také Michal Budina a během svého krátkého angažmá i Tomáš Pospíšil
Další hráči s číslem 24: Robert Plánička, Tomáš Sýkora, Ján Blanár, Daniel Vrdlovec.

25 ALEŠ KOUTNÝ
S číslem 25 hrál za Draky koncem devadesátých let kanonýr Aleš Koutný, který byl v sezóně 1996/97 taktéž kapitánem Papírových Draků. Momentálně má pětadvacítku na dresu útočník Adam Červenka.
Další hráči s číslem 25: Petr Kuboš, Radislav Ondráček, Jaromír Bednárek.

26 PETR BOHÁČ
 Tohle číslo u Draků není moc obvyklé. Nosili jej pouze 2 hráči. Po dvě sezóny jej v druhé lize nosil útočník Petr Boháč a v sezóně 1999/00 je krátce nosil obránce David Březík.

27 ALEŠ HOLÍK
Číslo 27 proslavil zejména populární obránce s ničivou střelou Aleš Holík, který dres s tímto číslem oblékal i v uplynulé sezóně.
Další hráči s číslem 27: Radek Masný, Ondřej Martiník, Marek Zukal.

28 MICHAL KUKOL
Osmadvacítku nosil Holíkův parťák v obraně Michal Kukol, který se v Šumperku zabydlel po tři sezóny.
Další hráči s číslem 28: Radek Alka, Michal Klejna.

29 TOMÁŠ HOUDEK
Číslo 29 nosil v sezóně 2001/02 obránce původem z Třince - Tomáš Houdek. Dres s tímto číslem si vybral brankář Tomáš Piterka při své premiéře v šumperském dresu. Posledním hráčem s devětadvacítkou byl obránce Lukáš Zátopek.

30 PAVEL NEŠŤÁK
Dres s číslem 30 se v novodobé historii klubu objevil pouze v sezóně 2000/01. Nejdříve jej oblékal slovenský brankář Róbert Kompas. Po svém odchodu jeho dres "zdědil" brankář se zkušenostmi ze zámoří a především výborný bavič a šoumen, Pavel Nešťák.

31 RADEK TIHLÁŘ
S číslem 31 hrál v Šumperku poprvé útočník Jan Matějný. Po návratu hokeje do města tohle číslo zdobilo již pouze dresy brankářů. Nejvýraznějším z nich byl jednoznačně Radek Tihlář. S jednatřicítkou si zachytali ještě Tomáš Piterka a Svatopluk Šůstek.

33 PAVEL METLIČKA
S číslem 33 na zádech hráli za Šumperk pouze 3 hokejisté. Nejvýraznějším z nich byl útočník Pavel Metlička, který hrál za Draky v sezóně 2000/01. Po něm dres s tímto číslem oblékli ještě Martin Loužek a Peter Mihalö.

37 ALEXANDR HYLÁK
Číslo 37 bylo po několik sezón dalším klasickým brankářským číslem a v dosavadní historii jej kromě brankářů nenosil žádný hráč v poli. Po dvě sezóny v první lize tohle číslo nosil populární Alexandr Hylák.
Další hráči s číslem 37: Viktor Valúch, Martin Chlad, Peter Betinec, Radovan Biegl, Jakub Lev.


39 MILOŠ STRÁŇOVSKÝ
Nejvýraznějším hráčem s devětatřicítkou byl slovenský obránce Miloš Stráňovský, který v podhůří Jeseníků působil po dvě sezóny. Dále toto číslo nosil nájezdový specialista Robin Kovář a v roce 2001 Marek Moskal.

42 JIŘÍ ZADRAŽIL
Jediným hráčem s číslem 42 na dresu byl zkušený útočník Jiří Zadražil, který část sezóny 1999/00 vykonával funkci kapitána mužstva.

44 MARTIN JENÁČEK
Číslo 44 proslavila hlavně jedna z ikon šumperského hokeje, útočník Martin Jenáček. Po svém příchodu do Šumperka v roce 1995 sice nosil číslo 22, ale od dalšího ročníku už oblékal "svoji" čtyřiačtyřicítku. Letos s tímto číslem nastupoval bek Radislav Ondráček.
Další hráči s číslem 44: Jiří Güttler, Jan Fadrný, Martin Ambruz, Zbyněk Spitzer aj.

45 MARTIN LOUŽEK
S tímto číslem nastupoval v sezóně 2006/07 sokolovský obránce Martin Loužek. Tohle číslo na zádech nosili už pouze Pavel Kopa, Radek Fischer a Ota Lazorišák.

49 RADIM ANTONOVIČ
Číslo 49 nosil výhradně Radim Antonovič. Jen během krátké doby v sezóně 2007/08 přenechal devětačtyřicítku zkušenému Marku Ivanovi, během které nosil dres s číslem 11.

51 PATRIK RIMMEL
Nejznámějším hráčem, který nosil jedenapadesátku je bezesporu Patrik Rimmel. Dále jí nosil už pouze Petr Rozum a v letošní sezóně Tomáš Drtil.

55 MARTIN MINTĚL
S tímto netradičním číslem se po Tyršově stadionu v dresu Draků proháněl pouze Martin Mintěl v sezóně 2001/02.

 

 

meloundres.jpg



60 PAVEL KOPA
I když číslo 60 nosili hráči zvučnějších jmen, tak nelze opomenout šumperského odchovance Pavla Kopu, který měl šedesátku přímo ve svém jméně. Dres s tímto číslem nosil v sezóně 1999/00.
Další hráči s číslem 60: Michal Oliverius, Zdeněk Novosad, Lukáš Řoutil, Matěj Pekr.

64 ZDENĚK NOVOSAD
V dresu s číslem 64 vymýšlel své kulišárny známý smíšek a šoumen Zdeněk Novosad. Čtyřiašedesátku oblékal ještě zkušený útočník Miroslav Barus a v letošní sezóně Lukáš Vrána.

66 MICHAL VELECKÝ
Šestašedesátku na šumperském dresu proslavil kanonýr Michal Velecký, který s tímto číslem nastupuje dosud. Číslo 66 nosil na svém dresu ještě letošní finalista extraligy Martin Švaňhal.

71 MARTIN STEJSKAL
Z hráčů, kteří na dresu nosili číslo 71, toho v Šumperku nejvíce odehrál rychlonohý útočník Martin Stejskal. V letošní sezóně s jedenasedmdesátkou provětrával soupeřovu obranu Daniel Vrdlovec.
Další hráči s číslem 71: Jakub Orsava, Karel Navrátil.

72 MICHAL CHROMČO
S číslem 72 se po šumperském ledě proháněl slovenský obránce Michal Chromčo. Dále to pak byli další obránci Waldemar Pelikovský a Vladimír Zajíc.

73 TOMÁŠ ŠTŮRALA
V posledních sezónách se třiasedmdesátka stala tradičním brankářským číslem. Nejvíce toho s číslem 73 na dresu odchytal Tomáš Štůrala, který s ním nastupuje dosud. 
Další hráči s číslem 73: Pavel Maláč, Martin Vojtek, Roman Boška.

74 PETR SAKRAJDA
V sezóně 2004/05 nosil číslo 74 na zádech šikovný útočník Petr Sakrajda. Čtyřiasedmdesátka je rovněž úplně prvním číslem, které v Šumperku nosil populární obránce Aleš Holík. Bylo to v play off krajského přeboru olomouckého a zlínského kraje v roce 2004.
Další hráči s číslem 74: Daniel Tomášek, Petr Jurča, Martin Stejskal.

75 DAVID KUDĚLKA
Jediným hráčem, který nosil číslo 75, byl obránce se zkušenostmi ze zámoří David Kudělka.

77 ROBERT HAMRLA
Sedmasedmdesátku nosil pouze brankář Robert Hamrla v sezóně 1999/00.

78 TOMÁŠ SEDLÁK
S číslem 78 se po šumperském ledě již několikátou sezónu prohání produktivní obránce Tomáš Sedlák. Před ním to byl v sezóně 1999/00 pouze Tomáš Vyskočil.

81 TOMÁŠ VYSKOČIL
Prvním hráčem, který si zvolil tohle netradiční číslo, byl v sezóně 2000/01 obránce Tomáš Vyskočil. Dres s číslem 81 poté "zdědili" ještě Josef Slanec a Lukáš Chaloupka.

82 OLDŘICH KALIŠ
Nejvýraznějším hráčem v číslem 82 na dresu byl zkušený obránce Oldřich Kališ, který byl velkou oporou zadních řad v tažení za první ligou v sezóně 2006/07. 
Další hráči s číslem 82: Matěj Pekr, David Nedorost, Luděk Lhotský.

84 KAREL PLÁŠEK
S číslem 84 vyválčil v letošní sezóně mnoho hokejových bitev zkušený bojovník Karel Plášek. Před ním nosil tohle číslo ještě slovenský obránce Ján Vrtík.

85 DAVID MORAVEC
S pětaosmdesátkou se po šumperském ledě proháněl především olympijský vítěz z Nagana David Moravec. V letošní sezóně dres s tímto číslem oblékal Jan Tesařík.
Další hráči s číslem 85: Dalibor Kubala, Jiří Noga.

86 RADEK FISCHER
Číslo 86 oblékal ve své poslední sezóně (2010/11) za Draky útočník Radek Fischer. V letošním ročníku s ním nastupoval třinecký útočník Lukáš Mičulka.
Další hráči s číslem 86: Jakub Orsava, Erik Hrňa.

88 JAN MATĚJKA
V letošní sezóně oblékali dres s číslem 88 dva hráči. Nejprve to byl Jan Matějka, po jehož odchodu po tomto čísle sáhl vítkovický střelec Michal Hlinka.
Další hráči s číslem 88: Peter Novajovský, Bohdan Višňák.

94 DUŠAN BAŘICA
Nejznámějším nositelem čísla 94 je bezesporu šumperská ikona Dušan Bařica, díky jehož mladším obdivovatelům se tato cifra začala pravidelně objevovat na dresech téměř ve všech sezónách.
Další hráči s číslem 94: Matěj Pekr, Jan Kožnar, Petr Gewiese, Karel Navrátil, Lukáš Drtil aj.

98 MICHAL VAŠÍČEK
Nejvyšším číslem, které se dosud objevilo na dresech Draků, je osmadevadesátka Michala Vašíčka. Tento nesmlouvavý obránce jí nosil na svém dresu v památné postupové sezóně 1998/99.


Od roku 1995, kdy se začala datovat novodobá historie šumperkského hokeje se na dresech neobjevilo celkem 40 čísel a pro potencionální Draky je zde uvádím, pro případ, že by se chtěli stát prvními jejich nositeli. Jsou to: 32, 34, 35, 36, 38, 40, 41, 43, 46, 47, 48, 50, 52, 53, 54, 56, 57, 58, 59, 61, 62, 63, 65, 67, 68, 70, 76, 79, 80, 83, 87, 89, 90, 91, 92, 93, 95, 96, 97 a 99. 

 

 

sumperk---olomouc-1--76-.jpg