Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bývalý brankář Šumperka Marek Čiliak se v extralize zapsal mezi střelce

24. 10. 2014

ciliakmarek20132014.jpgSoučasný gólman Komety Brno a slovenský reprezentant MAREK ČILIAK, který v sezóně 2009/10 krátce působil v mužstvu Salith Šumperk, vstřelil v dnešním utkání 15. kola Tipsport extraligy branku. 


K této kuriózní situaci došlo ve čtyřicáté minutě utkání se Zlínem, jehož hráči ve své ponechané výhodě "dokázali" dopravit puk do vlastní prázdné branky. Protože byl Čiliak posledním domácím hráčem, který se kotouče dotkl, byla branka připsána právě jemu. 

miklendajaroslav19981999.jpg

Čiliak za Šumperk odchytal pouze 6 minut v nepodařeném utkání v Chrudimi (9:4), kde střídal Petra Misiorze a obdržel čtyři branky. Není však prvním exšumperským brankářem, kterému se tento kousek povedl. 30. ledna 1999 (pouze měsíc po přestupu ze Šumperka) se zapsal mezi střelce šternberský JAROSLAV MIKLENDA, který při power-play Ytongu Brno obloučkem poslal puk do prázdné svatyně. Stal se tak úplně prvním brankářem, který skóroval v české soutěži. 

Vůbec prvním českým střelcem-brankářem je PETR BŘÍZA, který v roce 1990 skóroval v 16. minutě zápasu Evropské ligy, mezi Spartou Praha a Steauou Bukurešť. Bříza zachytil puk a bez prodlení vystřelil na soupeřovu branku, před níž se rumunský brankář srazil s útočníkem Sparty a puk prošel až za brankovou čáru.

Z českých brankářů dal již dvě branky DOMINIK FURCH, který skóroval v roce 2010 za prvoligový Beroun a o dva roky později dokonce za extraligovou Slavii Praha. Dalším českým brankářem, který vstřelil branku je JAKUB ČECH, který se zapsal mezi střelce v roce 2005.

V zámořské NHL jsou situace, kdy je brankáři připsána branka, podstatně častější. Dokonce tři branky vstřelil Martin Brodeur a dvě branky Ron Hextall. Mezi brankáře-střelce se řadí například legendy Jevgenij Nabokov, Chris Osgood nebo Jose Theodeore.