Jdi na obsah Jdi na menu
 


2020 - dosud

17. 4. 2022

SEZÓNA 2020/21

Draci se tak začali připravovat na účast v Chance lize. První ztráta však přišla záhy po ukončení předchozí sezony. U mužstva skončil trenér Martin Janeček, který neodolal nabídce spolupráce s velezkušeným trenérem Františkem Výborným, kterého zlákala ambiciózní Poruba. Kádr se však také nerodil lehce. Kariéru ukončila klubová legenda Tomáš Sedlák a dále také nepokračovali Wanecki, Drtil, Haloda, Vachutka, Kofroň, Pokorný nebo Antonov. Zaplnit díry po těchto odchodech měli především brankář Martin Altrichter ml., obránci Věntus, Weintritt a Dosek, s útočníky Kratochvílem a Tadeášem Králem. K tomu byla navázána hráčská spolupráce s extraligovými Vítkovicemi, které do Šumperka dodali řadu hráčů, z nichž nejvíce vyčníval útočník Baláž, nebo sedmnáctiletý talent Tomáš Machů. Opačným směrem putoval v průběhu sezóny kapitán Petr Gewiese, který si parádními výkony vysloužil extraligovou smlouvu.

Kádr v tomto složení příliš strachu nenaháněl a řada fanoušků i odborníků pasovala Draky v předsezónních prognózách jasně na poslední místo v osmnáctičlenné soutěži. K tomu neustále hrozila CoVidová pandemie a protože kluby díky karanténním opatřením neměly stejné podmínky k tréninku, svaz rozhodl o tom, že v této sezóně žádný z klubů Chance ligy nebude sestupovat.

Draci soutěž začali těžkým losem a po 9. kole měli nahráno pouhých 7 bodů. Poté se však poprvé výrazně projevila protiCoVidová opatření. Do 8. kola mohlo utkání ve ŠKODA ARÉNĚ navštěvovat maximálně 500 diváků. Od 9. kola až do konce soutěže byla všechna utkání hrána bez diváků. Po 10. kole byla navíc soutěž, kvůli zhoršující se situaci, na celých 6 týdnů přerušena.

Obnovení soutěže se všichni dočkali až začátkem prosince, kdy se situace začala stabilizovat a byly opětovně rozehrány alespoň profesionální soutěže. I tak musel hokejový svaz reagovat na nejistou situaci a zkrátil základní část na pouhých 34 kol. Přerušení soutěže vůbec nenahrálo Drakům, kteří neměli, jako ostatní kluby, možnost trénovat v cizině, nebo na otevřených kluzištích. První tříbodovou výhru se Drakům podařilo urvat až po vánoční přestávce, když přehráli nevýrazný Vsetín 6:2. I když byla soutěž nesestupová, tak Draci nechtěli skončit na potupném chvostu tabulky a spolu s Kadaní bojovali o předposlední příčku. Nějakou dobu šumperští hokejisté skutečně nelichotivou osmnáctou pozici okupovali, ale po zlomovém utkání v Benátkách (výhra 1:3) začali pravidelně bodovat a v posledních osmi utkáních získali 10 bodů a Kadaň tak nechali za sebou o 8 bodů.

20212022-sum-fmi-03102020.jpg

3.10.2020 Draci Pars Šumperk - HC Frýdek-Místek 5:0

Chance liga

(foto: www.dracisumperk.cz)

 

SEZÓNA 2021/22

V sezóně 2021/22 nečekala Draky vůbec jednoduchá situace. Protože v posledních letech se kvůli nerovným možnostem klubů z důvodu pandemie CoVidu-19 z první ligy nesestupovalo, letos mohlo do druhé ligy spadnout až 5 mužstev. V neúprosném systému soutěže čekal poslední tři týmy přímý sestup, mužstva na 13. a 14. místě sehrála sérii play-down, kde poražený opět sestupuje a vítěz série ještě musí obhájit prvoligovou příslušnost s nejlepším mužstvem druhé ligy. 

České zimní stadiony také stále obcházel strašák v podobě pandemie CoVidu-19 a téměř celou sezónu byla omezena kapacita stadiónů a utkání měli možnost navštěvovat pouze očkovaní fanoušci.

Po loňském předposledním místě čekal kádr velký třesk. K mužstvu se po roční pauze vrátil populární trenér Martin Janeček, který si jako asistenta zvolil Lukáše Majera, který dříve působil jako šéftrenér hokejové akademie v Českých Budějovicích.

Kádr pak opustili brankáři Peksa s Altrichterem, obránci Kabelka, Záruba, Ševčík, nebo Dosek a útočníci Jaroš, Baláž, Milfait, Král, nebo Krejčiřík. Do Šumperka ohlásili návrat odchovanci Drtil, Ludvík Rutar, Dudycha, Denis Kindl, Žálčík a Vachutka. K nim přibyly nové tváře: obránci Pěnčík, Březák a Hrachovský, útočníci Vildumetz, Macuh, Kohút, Furch, Šilhavý a brankáři Holík a Mokry. 

Hned v úvodu mistrovských bojů Draci dokázali bodovat v prvních čtyřech utkáních v řadě. První utkání, ve kterém Draci nebodovali, byl nervydrásající boj v Praze se Slávií, kde Draci prohrávali již po 18-ti minutách 3:0. Po neskutečném vzepětí se však dokázali vrátit do zápasu a ve druhé třetině otočili na 3:4. Bohužel další dva góly Slavie rozhodli o tom, že Draci poprvé v sezóně ztratili všechny body. 

Prvním jistým sestupujícím se stala Kadaň, která se již v průběhu listopadu odhlásila z finančních důvodů ze soutěže. Kadaň by však témeř jistě stejně sestoupila, protože ve všech osmnácti utkáních nedokázala bodovat ani jednou.

Komplikací pro hokejisty Šumperka se stala nákaza nemocí CoVid-19, která vyšla najevo těsně po utkání ve Vrchlabí (výhra 3:4 v prodloužení). Mužstvo tak muselo odložit své nejbližší zápasy a po dobu karantény nesmělo ani trénovat. Šumperští hokejisté bojovali o udržení v soutěži do posledních kol. Po ukončení karantény Draci sehráli několik vydařených utkání a vypadalo to, že se bojům o udržení vyhnou. Za zmínku stojí především vítězství 5:0 nad vedoucími Litoměřicemi a vyloženě ubojovaný bod o den později v odpoledním utkání v Praze se Slavií. V posledních třech kolech ale Draky čekali velmi těžcí soupěři v podobě třetí Třebíče, čtvrté Jihlavy a druhého Vsetína. Bohužel Draci z těchto tří utkání nevytěžili ani bod a museli se poroučet do zápasů o holé přežití. Do druhé ligy sestoupily přímo Benátky nad Jizerou, Havířov a již zmíněná Kadaň. Vítězem základní části se staly Litoměřice.

V sérii play-down narazili Draci na mužstvo Ústí nad Labem. V prvním utkání série Draci na venkovním hřišti prohráli zcela zaslouženě 5:2. Druhý den však na led nastoupilo úplně jiné mužstvo a po parádním taktickém výkonu, podpořeného bezchybným brankářem Vojtěchem Mokrym, Šumperk vyhrál 0:1 a série se tak za nadějného stavu 1:1 stěhovala na sever Moravy. Tam obě vypjatá utkání vyhráli domácí (4:3 a 2:0) a Draci šli do vedení v sérii za stavu 3:1. V nervózním pátém utkání v Ústí nad Labem Draci ještě těsně před koncem vedli, ovšem domácí dokázali 36 vteřin před koncem třetí třetiny vyrovnat a šlo se do prodloužení. V něm se podruhé v utkání trefil Vojtěch Šilhavý a Ústí nad Labem se tak stalo již čtvrtým sestupujícím do druhé ligy.

V baráži o Chance ligu se Draci utkali s celkovým vítězem 2. ligy - s mužstvem HC Tábor. I když papírově byl Šumperk jasný favorit, na ledě to tak častokrát vůbec nevypadalo. O síle táborských hokejistů se Draci přesvědčili již v prvním utkání série na domácím ledě, když jihočeši na začátku druhé třetiny vedli již 0:3. Šumperští hokejisté ovšem prokázali velký charakter a utkání nevzdali a především zásluhou čtyř branek v posledních osmi minutách otočili stav utkání na 6:4. V druhém domácím utkání už Draci komplikace nepřipustili a zvítězili 5:2. Série se tak za stavu 2:0 stěhovala do Tábora, kde domácí Kohouty hnala vyprodaná hala a velmi bouřlivá atmosféra. Té se zřejmě šumperští zalekli a v prvním utkání prohráli 5:4. V druhém utkání na táborském ledě Draci zamkli obranu a po dalším taktickém výkonu vyhráli 1:3. Před pátým utkáním pronikla z kabiny Šumperka informace o střevní viróze, která postihla takřka celé mužstvo a většina z hráčů tak hrála s obrovským sebezapřením. I přes tento obrovský hendikep Draci utkání zvládli a porazili Tábor 3:0 a vyhráli tak celou barážovou sérii v poměru 4:1, čímž potvrdili svoji účast i pro příští ročník Chance ligy.

Play-off Chance ligy vyhrála Dukla Jihlava, která následně neuspěla v baráži o extraligu s předposledním Kladnem. Do Chance ligy přímo sestupuje poslední Zlín.

20212022sumtab14042022.jpg

14.4.2022 Draci Pars Šumperk - HC Tábor 5:2

Baráž o Chance ligu

(foto: www.dracisumperk.cz)

 

 

SEZÓNA 2022/23

Pouhý den po zvládnuté baráži oznámil klub odchod trenéra Janečka do Frýdku-Místku. Jeho pozici nahradil jeho dosavadní asistent Lukáš Majer, který se v pouhých 26 letech stal zřejmě nejmladším hlavním trenérem v historii klubu. Za své asistenty si zvolil Davida Švagrovského a Petera Pútece. Protože předchozí sezóna končila velmi pozdě a dlouho nebylo jisté, jaká soutěž se v Šumperku bude hrát, několik opor se rozhodlo podepsat smlouvy v jiných klubech ještě před skončením loňské sezóny. Z toho důvodu se nepodařilo zachovat kostru týmu a mužstvo se muselo začít budovat téměř od začátku. Z klubu odešli brankář Mokry, obránci Pěnčík, Březák a Řezáč. Z útočníků se rozhodli nepokračovat kapitán Kindl, Vildumetz, Kratochvíl, Macuh, Spratek, Furch a Šilhavý. Nově se v dračím dresu objevili brankáři Hamalčík s Lackovičem, obránci Eliáš, Kunst a Kadeřávek a útočníci Bartoš, Průžek, Jelínek, Svoboda a v průběhu podzimu zkušený Lukáš Nedvídek. 

Ve velmi vyrovnané spodní polovině tabulky měli Draci po první čtvrtině 14 bodů a okupovali třináctou pozici. V průběhu listopadu a prosince však šumperští hokejisté uhráli sérii sedmi utkání s bodovým ziskem a vyhoupli se tak až na desáté místo, které zaručovalo předkolo play-off. Za zmínku stojí především domácí utkání se Slavií Praha, které Draci odehráli ve speciálních retro dresech, připomínající 50 let od první účasti Šumperka ve druhé nejvyšší soutěži. Před návštěvou sezóny Draci zvítězili 2:1 a byla to tak historicky první výhra nad tímto soupeřem. 

Bohužel jako téměř tradičně přišla po Vánocích výsledková krize a šumperští fanoušci tak museli zkousnout sérii devíti utkání bez bodového zisku. Draci se tak ve vyrovnané tabulce propadli až na poslední místo. Situace vygradovala po utkání ve Zlíně (prohra 2:6), kde se na tiskové konferenci trenér Majer ostře pustil do svého mužstva. Hned v dalším utkání Draci přehráli oslabený Sokolov 4:0 a krize se zdála být zažehnána. Ztráta na dvanácté místo už však byla velká a Šumperk tak v poslední čvtrtině soutěže bojoval pouze o záchranu s béčkem Pardubic. Pardubická rezerva využila toho, že mohla i po přestupním termínu využívat hráče z extraligového A-mužstva a tak měla v těchto utkáních velkou výhodu. Po utkání 46. kola v Prostějově navíc rezignoval trenér Majer, kterého narychlo nahradil Josef Málek. Mužstvo pod jeho vedením získalo v posledních šesti utkáních šest bodů, na záchranu to však nestačilo a Draci tak po třech sezónách v první lize sestoupili o úroveň níž.

Vítězem základní části Chance ligy se stali hokejisté Třebíče. Do finále play-off se probojovali Vsetín a Zlín, kteří dali vzpomenout na památné boje ve finále extraligy z let 1995 a 1999. Všechna utkání finále byla beznadějně vyprodána. Do baráže o extraligu s Kladnem nakonec postoupili hokejisté Zlína, kteří však v této sérii neuhráli jediné vítězství.

Nejlepším střelcem první ligy se stal paradoxně Lukáš Žálčík ze sestupujícího Šumperka. Úspěchu se dočkal i šumperský odchovanec Martin Žižlavský, který získal bronzovou medaili na mistrovství světa ve sledge-hokeji. Další odchovanec Jan Zahálka se stal dokonce mistrem světa v hokejbale do 16 let.

20222023sumsok28012023.jpg

28.1.2023 Draci Pars Šumperk - HC Baník Sokolov 4:0

Chance liga

(foto: www.dracisumperk.cz)