Jdi na obsah Jdi na menu
 


2016 - 2020 Restart

15. 1. 2017

 

SEZÓNA 2016/17

Po loňském sestupu z 1. ligy nezůstal v mužstvu kámen na kameni. Většina  opor odešla za lepším angažmá a v Šumperku zůstalo pouhé torzo. Z loňského kádru zůstali pouze obránci Sedlák s Drtilem a útočníci Ostřanský a Hroch. Vedení klubu tak muselo sehnat kompletně nové mužstvo, které by bylo v soutěži konkurenceschopné. Do svého mateřského klubu se tak vrátili Vachutka, Matějka, Fischer, Cink, Langr a Navrátil.  Dále přišli brankáři Zavadil a René Svoboda, obránci Janota, Ďurkáč a Řezáč a útočníci Vymazal se Sedláčkem, kteří již v klubu působili v minulosti. 

Klub také změnil název na "Draci Šumperk" a po dvaceti letech také logo klubu. Velmi rušné léto navíc podtrhla první etapa rekonstrukce zimního stadionu, během které se modernizovala technologie chlazení, ledová plocha a mantinely.

Velké vrásky na čele ředitele klubu udělal nečekaný odchod dlouholetého trenéra a sportovního ředitele Radka Kučery týden před začátkem mistrovských bojů. Vše vyřešil rychle "upečený" příchod Aleše Flašara.

Cílem pro tuto přelomovou sezónu bylo vyhlášeno čtvrté místo po základní části a účast v semifinále play-off. Cíl se od prvních kol dařilo naplňovat, ovšem nevyrovnanost výkonů donutila vedení klubu ke změnám v sestavě. Mužstvo museli opustil např. Navrátil, Tomek, Pavlovský nebo Brida. Místo nich přišli Fišera, Králík, zkušený Zdeněk Novosad a především brankář Hynek Kůdela, který se se svými nadstandartními výkony stal rozdílovým hráčem. 

Draci po základní části skončili na slušném třetím místě s pouze tříbodovou ztrátou na druhou Porubu. Ve čtvrtfinále tak narazili na velmi nepříjemného soupeře z Valašského Meziříčí, na jehož ledě nevyhráli v základní hrací době už 13 let. Nakonec však těžkou sérii zvládli a vyhráli jí 4:2 na zápasy. Zlomeno bylo také prokletí meziříčského stadionu, kde Draci vyhráli všechna tři odehraná utkání.

V semifinále čekal šumperské hokejisty ofenzivnější soupeř - Poruba. První dva zápasy poznamenaly velmi smolné okamžiky. Draci v obou zápasech vedli v poslední třetině o dvě branky, ale oba zápasy těsně prohráli. Zvláště vítězná branka Poruby 15 vteřin před koncem utkání v Šumperku byla krutým trestem. Draci tak byli po dvou utkáních na pokraji vyřazení. Třetí utkání hrané v Porubě však Draci zvládli na jedničku (výhra 2:4) a v dalším nervózním utkání v Šumperku zvítězili 2:1 a srovnali sérii. V rozhodujícím utkání v Ostravě už ale unavení a zraněními oslabení Draci neuspěli a po prohře 4:1 pro ně sezóna skončila. V konečném zúčtování skončili Draci na třetím místě, což bylo v této přelomové sezóně považováno za úspěch.

Související odkazy

2016/17 - 2. liga - sk. východ

20162017.jpg

24.9.2016 Draci Šumperk - HC RT Torax Poruba 2011 4:3p

2. liga - sk. východ

 

 

SEZÓNA 2017/18

Sezóna 2017/18 byla v Šumperku velmi náročná především z důvodu pokračující rekonstrukce zimního stadionu. I když bylo městem deklarováno, že stavební práce budou dokončeny včas a neohrozí mistrovská utkání, opak byl nakonec pravdou. Hokejisté tak museli do nuceného azylu v Uničově, kde absolvovali tréninkové dávky. Utkání na domácím ledě se pak řešilo výměnou pořadatelství, takže prvním domácím utkáním bylo až utkání 18. kola 8. listopadu proti Hodonínu.

Před samotnou sezónou došlo k několika změnám v sestavě. Kádr opustil kapitán Matějka (Valašské Meziříčí), Kůdela s Janotou (Poruba), Drtil (Havířov), Sedláček (Zlín) a Fišera (Opava). Do kádru naopak přišli brankář Vrba, obránci Gewiese, Schejbal, Šťáva, Procházka a útočníci Půhoný, Kovařík a Lehečka. Do Poruby zamířil také trenér Flašar, kterého nahradil Pavel Hulva. V průběhu sezóny pak přišel zkušený brankář Vlastimil Lakosil, naopak skončil Adam Vrba. 

Draci kvůli rekonstrukci stadionu odehráli své první domácí utkání až 8. listopadu s Hodonínem (výhra 4:3). Do té doby tak brázdili pouze po hřištích soupeřů a po této sérii byli v tabulce na pátém místě s minimální ztrátou na třetí a čtvrté místo. Potom však hráli dlouhou sérii domácích utkání, ve kterých se bodově přiblížili vedoucí dvojici Poruba - Hodonín. V poslední fázi základní části sice Draci doma ničili jednoho soupeře za druhým, ovšem ve venkovních utkáních to hodně skřípalo. Tuto skutečnost tak odnesl trenér Pavel Hulva, kterého na několik utkání zastoupil jeho asistent Zdeněk Novosad. Po necelých dvou týdnech mužstvo převzal v Šumperku známý kouč Jozef Zavadil, který se pod Jeseníky vrátil po jedenácti letech.

Po základní části (konečné 3. místo) čekal na Draky v předkole play-off soupeř z Kopřivnice. Draci v domácích utkáních excelovali, ovšem ve venkovních utkáních se jim stále nedařilo zvítězit. Rozhodnout tak muselo až poslední páté utkání série, ve kterém Šumperk vyhrál 5:2 a v semifinále se tak mohl těšit na hodonínské Drtiče.

Série s Hodonínem byla bohatá na branky a všechna utkání provázel také větší divácký zájem na obou stadionech. V sérii opět platilo pravidlo "Můj dům - můj hrad" a po čtyřech utkáních byl stav série opět nerozhodný a o postupujícím mělo rozhodnout utkání na hodonínském ledě. Po profesionálním přístupu celého týmu Draci vyhráli utkání 0:3 a před více než dvěma sty fanoušky ze Šumperka, kteří cestovali na jih Moravy, si mohli užít zasloužený postup do finále.

Ve finále Draci narazili na vítěze základní části - Porubu. V prvním utkání Draci smolně padli v prodloužení 4:3 a navíc ještě přišli o dva klíčové hráče - Vymazala a Králíka. V odvetě na šumperském ledě oslabení Draci padli 1:5 a ve třetím utkání pak těsně padli 1:2 a sezóna tak pro ně skončila. Do kvalifikace tak postoupila Poruba, která přes Havlíčkův Brod a Jablonec postoupila do 1. ligy.

Šumperští hráči posbírali také množství individuálních úspěchů. V kanadském bodování 2. ligy skupiny východ se na prvním místě umístil Jiří Půhoný, na třetím Michal Vymazal a čtvrtý byl Daniel Vachutka. Mezi obránci obsadili první dvě místa Sedlák a Schejbal.

Velkého úspěchu dosáhli taktéž mladší dorostenci, kteří se probojovali až do extraligového play-off, kde vypadli se silným Hradcem Králové. Obrovského úspěchu pak dosáhli šumperští hráči Joshua James Mácha a Robin Kaplan. Mácha se stal nejlepším střelcem a Kaplan nejproduktivnějším hráčem základní části extraligy mladšího dorostu.

 

Související odkazy:

2017/18 - 2. liga - sk. východ

 

dsc_0040.jpg

22.3.2018 SHK Hodonín - Draci Šumperk 0:3

5. semifinále 2. ligy - východ

 

SEZÓNA 2018/19

V sezóně 2018/19 doznal kádr oproti loňským letům větší řez. Odešli oba brankáři (Lakosil, Svoboda), v obraně dále nepokračovali Schejbal, Šťáva a Ďurkáč a z útočníků se rozloučili Půhoný, Cink, Kovařík, Lehečka a hráčkou kariéru ukončili Fischer a Novosad. Oba jmenovaní však u mužstva zůstali. Fischer jako kustod a Novosad jako asistent trenéra Zavadila. Ten do Šumperka přivedl řadu nových hráčů: slovenského brankáře Kristína, kterého v brankovišti doplnil Ondřej Haloda, obranu vyztužili Michal Haloda, Tolokonnikov a navrátilec Drtil. Útočné vody pak čeřili Vorobjev, Pokorný, Romančík a Antonov.

Draci se od samého začátku soutěže drželi na špici druholigové skupiny východ a o nejvyšší příčku se přetahovali s Hodonínem a Valašským Meziříčím. Vrásky na čele trenéra Zavadila však udělal náhlý konec brankáře Kristína, který se vrátil zpět na Slovensko. Na jeho pozici pak přišel Patrik Polívka v průběhu sezóny klub dále posílili zkušení borci Mojžíš s Čuříkem.

Draci nakonec skončili po základní části na první pozici a v play-off tak vyzvali čtvrtý tým skupiny jih - Písek. Opět se však opakoval loňský scénář. Díky nevyrovnanosti výkonů v domácích a venkovních střetnutí museli Draci bojovat až do posledního možného utkání. Po domácím vítezství 6:1, šumperští hokejisté vyhráli sérii 3:2 na zápasy a postoupili do semifinále s Moravskými Budějovicemi.

V prvních dvou utkáních hrálo opět hlavní roli domácí prostředí a stav série byl 1:1. V dalším domácím utkání ale jihomoravané Draky dokonale zaskočili a domů si odvezli výhru 1:2. Ve venkovní odvetě si po kompaktním a velmi obětavém výkonu již Moravské Budějovice postup vzít nenechali a po výhře 5:2 tak poslali Draky na předčasnou dovolenou.

Moravské Budějovice nakonec ve finále přešly i přes dalšího favorita z Havlíčkova Brodu až do druholigového superfinále. Tam jim však vystavil stopku ambiciózní Sokolov, který tak po dvaceti letech mohl slavit postup do druhé nejvyšší soutěže.

 

Související odkazy:

2018/19

20182019sumpis22122018.jpg

22.12.2018 Draci Šumperk - IHC Písek 9:2

2. liga - skupina východ / jih

(foto: www.dracisumperk.cz)

 

SEZÓNA 2019/20

Po loňském nepovedeném play-off měli Draci v této sezóně jednoznačný cíl, čímž bylo okupování první příčky tabulky a účast v kvalifikaci o Chance ligu. Vedení klubu se podařilo angažovat sice mladého, ale ambiciózního trenéra Martina Janečka, který v Šumperku začal skládat velice silný, avšak stále poměrně mladý tým. Mužstvo tak museli opustit zkušení harcovníci Mojžíš, Čuřík a ikona šumperského hokeje Karel Plášek. V klubu také dál nepokračovali Polívka, Tolokonnikov, Vorobjev, Romančík, Králík a Ostřanský. Nově příchozími hráči byli např. brankář Wanecki, obránce Kabelka a útočníci Jaroš, Spratek, junior Scheuter a především Jan Milfait, který měl být hlavní ofenzivní zbraní Draků. V průběhu sezóny ještě z Kopřivnice přišel útočník Kofroň a do rodného města se po letech v zahraničí vrátil brankář Peksa, jež v brankovišti vystřídal Ondřeje Halodu.

Sezóna Drakům začala parádně. První porážka přišla až v desátém kole doma se Žďárem (2:4). Zajímavá byla ovšem série utkání na venkovních hřištích. Draci vyhráli deset utkání v řadě a překonali tak 50 let starý klubový rekord.

Šumperští hokejisté projížděli druholigovou sezónou jako nůž máslem. Z celkového počtu čtyřiceti utkání základní části poznali hořkost porážky pouze pětkrát, z toho však byly dvě porážky až v prodloužení.

Parádní jízdu však zastavila věc, kterou nikdo nečekal. Z Číny se rozšířil virus SARS-CoV-2, který způsobil celosvětovou pandemii nemoci CoVid-19. Předkola play-off se ještě stihla rozehrát, ale bez účasti diváků. Po týdnu však došlo k eskalaci situace a veškeré sportovní akce byly zrušeny a sezóna tak skončila. Kluby, jichž se týkal možný postup, nebo sestup se tak ocitly ve velké nejistotě, protože netušily, v jaké soutěži nastoupí v příští sezóně. Po zasedání hokejového svazu v polovině dubna byl zveřejněn rozhodující verdikt - do Chance ligy postupují vítězové všech tří druholigových skupin - Šumperk, Vrchlabí a Kolín.

 

Související odkazy:

2019/20

20192020sumzdr28122019.jpg

28.12.2019 Draci Pars Šumperk - SKLH Žďár nad Sázavou 5:3

2. liga - východ

(foto: www,dracisumperk.cz)