Jdi na obsah Jdi na menu
 


2011 - 2016 Prvoligová éra

24. 9. 2012

SEZÓNA 2011/12

Šumperští hokejisté šli do další prvoligové sezóny s jasným cílem - zachránit soutěž. Mužstvo během letní přestávky nedoznalo velkých změn jako v předchozích letech, ale spíše jen "kosmetické úpravy". Kabinu opustili pouze útočníci Ambruz a Novosad, naopak Draci posílili o zkušené a extraligou protřelé hráče Karla Pláška a Aleše Křetínského, který ale v lednu mužstvo opustil a zamířil na Slovensko. 

Úvodní kolo sezóny zastihlo Draky značně nepřipravené a z Havlíčkova Brodu si odvezli sedmibrankový příděl. Tohle utkání se ovšem hrálo ve stínu letecké tragédie v Jaroslavli, při které zahynul i havlíčkobrodský odchovanec Josef Vašíček. Po tomto úvodním debaklu mužstvo začalo pravidelně bodovat a do Vánoc se pohybovali kolem osmé pozice, která zaručovala play-off. Ovšem v lednu padla na mužstvo výsledková krize, ve které z devíti utkání uhrálo pouhé 3 body. I přes únorovou stíhací jízdu skončili Draci na dvanácté příčce, přičemž na postupové osmé místo jim scházely pouhé 2 body. Do skupiny play-out šli Draci s osmibodovým náskokem na barážové příčky, ale po nevyrovnaných výkonech si situaci dost zkomplikovali a o jistotu udržení bojovali do posledních kol. Po dvoudenním vítězném "tripu" do Kadaně (4:2) a Berouna (5:4) byla nakonec prvoligová příslušnost uhájena. 

Šumperští hokejisté po celou sezónu produkovali pěkný a ofenzivní hokej. Během základní části nastříleli nadstandartních 165 branek, což je mezi ostatními prvoligovými týmy řadilo na slušnou čtvrtou příčku. Naopak šumperská obrana byla po beznadějně posledním Mostu nejhorší v soutěži.

 Velkého individuálního úspěchu se dočkal populární obránce Aleš Holík, který byl v základní části druhým nejproduktivnějším obráncem a spolu s olomouckým Bartoněm nejlepším střelcem mezi všemi prvoligovými obránci.

 

Související odkazy

2011/12

 

 20112012.jpg

23.1.2012 Salith Šumperk - Piráti Chomutov 2:3

(foto: www.hokejsumperk2003.cz)

 

 

 

SEZÓNA 2012/13

Říká se, že druhá sezóna po postupu do soutěže je nejtěžší. Tým musí potvrdit, že se předchozí rok neudržel náhodou a že má na to, vyrovnat se ostatním klubům. Proto cílem v první sezóně bylo se především udržet, ve druhé už Draci chtěli pomýšlet na vytouženou účast v play-off.

 

Nejpodstatnější změnou v kádru byl odchod Romana Meluzína. Zkušeného útočníka a dvojnásobného mistra světa se nepodařilo plně nahradit. Michal Velecký odešel do Jihlavy a rozbil tak útočnou formaci Haas – Velecký – Červenka. Dále odešel obránce Tomáš Drtil, který se pokoušel dostat do základní sestavy extraligového Kladna, ale většinu sezóny odehrál v prvoligovém Písku. Nejvýraznějším posílením byl bezesporu příchod útočníka Aleše Staňka.

 

Draci s oblibou brali body silnějším soupeřům jako byly Mladá Boleslav, Olomouc a Ústí nad Labem. S těmito třemi silnými soupeři ze špičky tabulky dokázali šumperáci vybojovat jak výhru doma, tak i venku. Bohužel skvrnou na této sezóně byly zbytečné ztráty s kluby na chvostu tabulky, kvůli kterým se zvětšovala ztráta na osmou pozici, která zaručovala účast ve vyřazovacích bojích.

 

Konkurentů v boji o osmou příčku však bylo příliš mnoho a nakonec chybělo propastných 15 bodů. Šumperk tak opět musel hrát neatraktivní play-out. Díky velkému bodovému náskoku na poslední dva týmy – Písek a Beroun už dohrál sezónu poměrně v klidu, čemuž odpovídaly i nižší návštěvy na utkáních. V této fázi již Draci nemohli počítat se službami dvou výrazných opor. Daniela Vrdlovce si povolal jeho mateřský klub Slavia Praha a Tomáš Štůrala vypomohl Zlínu v jeho cestě do finále extraligy.

 

Výsledky mužstva také ovlivnil příchod exvítkovického trenéra Zdeňka Motáka v polovině prosince a Radek Kučera byl dočasně přemístěn na post asistenta. Necitlivý zásah měl na mužstvo negativní vliv a po utkání s Litoměřicemi, ve kterém Draci inkasovali během druhé třetiny pět branek, trenér Moták rezignoval na svoji funkci.

V závěru sezóny se s Draky loučil taktéž prezident klubu Ing. Vladimír Velčovský, který přijal post ředitele České obchodní inspekce a svou pozici v klubu přenechal své dceři Ing. Lucii Velčovské.

 

Související odkazy

2012/13

 

20122013.jpg

15.9.2012 Salith Šumperk - BK Mladá Boleslav 3:2

(foto: www.hokejsumperk2003.cz)

 

 

SEZÓNA 2013/14

Před sezónou Draky posílil především juniorský mistr světa z roku 2001 Patrik Moskal a do svého "rodného" klubu se vrátili odchovanci Lukáš Žálčík a Ondřej Starý. V průběhu sezóny navíc přišel ještě obránce Dudáš a fanoušci se tak už těšili na tolik vytoužené boje v play-off. 

V průběhu sezóny sice mužstvo opustil Jakub Hulva a trápící se Adam Červenka, na slušně šlapající mančaft to však nemělo vliv. Draci se do konce kalendářního roku pohybovali na příčkách zajišťující vyřazovací boje, ovšem jako již tradičně přišel po vánoční přestávce útlum a po nezvládnutých klíčových zápasech s mužstvy ze spodní části tabulky, zbyly na šumperské hokejisty pouze boje ve skupině play-out.

V této fázi soutěže si Draci celkem v poklidu pohlídali klidný zbytek sezóny bez účasti v baráži a celkové deváté místo v první lize je pro šumperský hokej historickým úspěchem. Nutno ovšem dodat, že pokud by nebylo kontumováno utkání s Mostem na 5:0 (původně 3:5) za neoprávněný start mosteckého hráče, Draci by opět skončili na 11. místě.

V individuálních statistikách dosáhl velkého úspěchu šumperský obránce Tomáš Sedlák, který vyhrál kanadské bodování obránců a byl také nejlepším střelcem mezi obránci v základní části první ligy. Dokonce překonal i dva roky starý bodový rekord samostatné české první ligy, který držel ústecký Jan Klobouček.

Poprvé od roku 1957 se mohl Šumperk pochlubit dvěma týmy mužů. K prvoligovému Salithu Šumperk přibyl v Moravskoslezské krajské lize tým HK Hokej Šumperk 2003. Šlo o bývalý juniorský tým, který byl doplněn o bývalé šumperské hráče, většinou hrajících krajskou ligu v okolních klubech. S hráči jako Fischer, Šula, Navrátil, Zacpálek, nebo Misiorz uhráli "Draci z přeboru" skvělé druhé místo, kdy nestačili pouze na silnou Karvinou.

Související odkazy

2013/14 - 1. liga

2013/14 - Moravskoslezská krajská liga

25.2.2014 - Obránce Tomáš Sedlák drží rekord, v základní části první ligy získal 41 bodů

 

20132014.jpg

21.12.2013 Salith Šumperk - Medvědi Beroun 1933 5:2

(foto: www.hokejsumperk2003.cz)

 

 

 

SEZÓNA 2014/15

Po loňské sezóně, kdy se umístili na 9. místě, začali Draci zbrojit na další sezónu, jejíž opětovným cílem byl postup do vytoužených vyřazovacích bojů. Mužstvo sice opustil brankář Tomáš Štůrala, za něj se ale podařilo sehnat adekvátní náhradu, v podobě Vladislava Koutského. Dále se do kádru vrátili střelci Velecký s Vrdlovcem a fanoušci se tak mohli těšit na jejich nemalý brankový příděl do sítí soupeřů. 

 

Začátek sezóny zastihl Draky ve skvělé formě. Hlavně v domácích zápasech si připisovali výhry s velkým počtem vstřelených branek (Ústí 7:5, České Budějovice 7:4, Litoměřice 7:3) a po 6. kole se pohybovali na skvělém druhém místě 1. ligy. I v dalším průběhu soutěže se drželi na pozicích v první osmičce, ovšem v listopadu mužstvo zasáhla těžká marodka a tím pádem i výsledková krize. Nedostatek zdravých hráčů podtrhl ještě pětizápasový disciplinární trest pro Martina Novotného, který v utkání s Ústím nad Labem (26.11.) úmyslně zasáhl pukem rozhodčího. 

 

Zlomem v sezóně bylo domácí dvojutkání s Duklou Jihlava, ze kterého Draci nezískali ani bod (prohry 1:2 a 2:5) a postup do play-off se tak hodně vzdálil. V konečném zúčtování získali v základní části 70 bodů a play-off jim uniklo o propastných 11 bodů. I tak tento bodový zisk stačil k nejvyššímu bodovému zisku Šumperka v prvoligové historii klubu.

Druhý šumperský tým "Draci z přeboru" se pro tuto sezónu přesunul do Krajské ligy Jihomoravského a Zlínského kraje, kde po základní části obsadil 4. místo ze třinácti účastníků. V play-off potom ve čtvrtfinále vyřadil Šternberk (7:4, 2:6 a 9:2), a poté padl v semifinále s Velkou Bíteší (2:3p, 2:6). 

 

Související odkazy

2014/15 - 1. liga

2014/15 - Krajská liga JM a ZL kraje

 

20142015spkkla2022014.jpg

20.12.2014 Salith Šumperk - Rytíři Kladno 3:2

(foto: www.dracisumperk.cz)

 

 

SEZÓNA 2015/16

WSM LIGA

Oproti každoročním drobným úpravám v kádru Draků přišlo tentokrát před sezónou k velkému střídání stráží. V Šumperku skočili brankář Koutský, obránci Novotný a Starý, a útočníci Moskal, Žálčík, Staněk, Velecký a Berger. Nahradit je měli brankář Filip Šindelář, obránce Jan Zdráhal a David Roupec, s útočníky Tomášem Fořtem a Janem Milfaitem. Na předsezónní tiskové konferenci byla taktéž stvrzena spolupráce s extraligovými Pardubicemi, které měly Drakům vypomoci vždy jednou pětkou hráčů v každém utkání.

 

Mladému kádru však chyběly potřebné zkušenosti i kvalita a první domácí výhry se tak Draci dočkali až v 17. kole proti Havířovu (5:2). Ve 22. kole měli Draci žalostných 15 bodů a na předposlední Most ztráceli už 7 bodů. Poté na trenérském postu vystřídal Radka Kučeru Milan Mazanec, se kterým mužstvo začalo konečně pravidelně sbírat body. Nejprve to odnesl Prostějov 6:2, poté Draci v krásném utkání dokázali bodovat na ledě Slavie Praha (4:5 v prodloužení) a v dalších dvou domácích utkáních vytěžili 5 bodů. Bohužel "šumperští Jánošíci" bohatým brali a chudým dávali a přes zbytečné prohry s konkurenty Mostem a Benátkami, se Draci stále nemohli více od svých konkurentů bodově odpoutat. 

 

Po základní části Draci obsadili poslední čtrnácté místo a společně s Mostem měli 52 bodů, přičemž o umístění rozhodovaly lepší vzájemné souboje obou soupeřů. Most tak šel do utkání o udržení s mírnou výhodou. Další dva účastníci skupiny o udržení Třebíč s Benátkami již měli větší bodový náskok a mohli hrát poměrně v klidu. Velký krok k záchraně udělali Draci v prvních dvou utkáních, kdy vyhráli v Třebíči 3:4 a doma pak v prodloužení porazili Most 2:1. Bohužel v utkání na ledě Benátek měli šumperští hokejisté obrovskou herní i střeleckou převahu, ale ztroskotali na výborném výkonu domácího brankáře a utkání vyhráli pouze 2:1 po samostatných nájezdech. Tento ztracený bod tak znamenal, že v utkání s Mostem (hráno v Litvínově) museli Draci bezpodmínečně bodovat, aby měli udržení v soutěži ve svých rukou. V nervózním a vyhroceném utkání zvítězil Most 4:2 a před posledním kolem měli oba soupeři shodný počet 62 bodů, ale Most měl stále výhodu lepších vzájemných utkání. V posledním kole ani jeden se soupeřů nezaváhal a to znamenalo, že po pěti letech Draci opouští druhou nejvyšší soutěž v republice. 

 

Nevydařená spolupráce s extraligovým mužstvem Pardubic po této sezóně skončila, stejně jako v sezóně 2009/10 spolupráce s Třincem.

 

Související odkazy:

2015/16 - WSM liga

20152016sumsla06012016.jpg

6.1.2016 Salith Šumperk - HC Slavia Praha 1:4

WSM liga

(foto: www.hokejsumperk2003.cz)