Jdi na obsah Jdi na menu
 


2006 - 2011 Počátek Velčovského éry

24. 9. 2012

 

SEZÓNA 2006/07

Zatímco však po celém světě diváci upírali zraky k mistrovství světa v ledním hokeji, v Šumperku přichází zpráva o změně vlastníka hokejového klubu. Do čela mužského hokeje vstupuje Vladimír Velčovský, muž spjatý se zdejším regionem a přes Radka Kučeru, svého švagra, i se zdejším klubem. Hlavním cílem se stává ekonomická stabilizace klubu, která by měla přinést ovoce v podobě bojů o postup do vyšší soutěže v horizontu 3-5 let. Zájem o hokej projevuje i město Šumperk, ještě před začátkem sezony dochází k výrazným úpravám zimního stadionu. Do klubu přichází nový hráčský základ a společnost HOKEJ ŠUMPERK 2003 s. r. o., která řídí seniorský hokej, navazuje kontakty s významnými obchodními subjekty nejen ze šumperského regionu.
 

Ještě před začátkem sezony vyhlásilo nové vedení Draků ambice na postup do první ligy, které Šumperk začal naplňovat již v základní části, ve které obsadili první místo. Prvenství si draci zajistili v závěrečném 44. kole vítězstvím na ledě Techniky Brno, dalšího adepta postupu. K vysněné první lize měly v Šumperku pomoci také zkušené posily, které klub získal během ročníku. V průběhu druhé ligy tyk draky doplnil Peter Betinec, Dušan Bařica a především mistr světa Roman Meluzín.

Stejně jako minulý rok narazili Draci ve čtvrtfinále na tradičního rivala ze Šternberka. Setkala se tak dvě mužstva, která v základní části nastřílela nejvíce gólů. Šumperk dokázal soupeřit loňské vyřazení, když v útočně laděné sérii přehrál Šternberk hladce 3:0 na zápasy. Na play off netradiční přestřelkou skončilo hned první klání, v němž Draci doma nadělili Hanákům desítku. Výsledky: Šumperk - Šternberk 10:5, 4:2, 5:4. Na zápasy 3:0.

Série proti Přerovu byla patrně předčasné finále. Mladý přerovský celek vedený zkušeným trenérem Beckem se stal černým koněm soutěže. Tým, který se v úvodu druhé ligy potýkal s finančními i hráčskými problémy, skončil nakonec po základní části čtvrtý a v prvním kole play off vyřadil Blansko. V semifinále pak řádně potrápil i Draky, kteří postup urvali až ve čtvrtém zápase díky nájezdu Romana Meluzína. Výsledky: Šumperk - Přerov 4:3, 4:1, 2:5, 3:2sn. Na zápasy 3:1.

 Původně očekávané finále Šumperk - Technika vzalo za své, neboť do boje o první ligu se po vyřazení Orlové a právě ambiciózního brněnského celku přetlačil Hodonín. Všechna finálová střetnutí přinesla vyprodané stadiony, když oba se mohly opřít o bouřlivou podporu svých příznivců. Draci v rozhodujících bojích sezony v normální hrací době neprohráli, když ztratili třetí zápas v prodloužení. Výsledky: Šumperk - Hodonín 3:1, 5:0, 2:3p, 4:1. Na zápasy 3:1. Finálová série mezi Šumperkem a Hodonínem byla asi tím nejlepším, co mohla letošní druhá liga nabídnout. Do bojů o první ligu se dostala dvě mužstva, která si zápasy o mety nejvyšší (snad kromě Přerova) jednoznačně zasloužila. Oba kluby předváděly již během základní části skvělý hokej. Draci skončili první, Drtiči třetí. Šumperk i Hodonín se navíc mohli opřít o nejvyšší návštěvy v soutěži a bouřlivou podporu svých příznivců, kteří své oblíbence doprovázeli také na hřištích soupeřů. Není proto divu, že vlna eufórie na obou stranách vyvrcholila právě během finále. Stovky hodonínských fanoušků přijely povzbudit svůj tým do Šumperka, fan club Draků poté vypravil ke dvěma zápasům na jih Moravy celkem šest autobusů, řada příznivců dorazila auty. Během těchto dvou zápasů dorazilo do Hodonína přes tisíc šumperských fanoušků. Všechna čtyři střetnutí se navíc obešla bez jakýchkoliv výtržností a finále proběhlo na tribunách v přátelské atmosféře. Dokladem toho byla například společná oslava obou táborů fans přímo na ledové ploše po skončení celé série.

Tato úspěšná sezona završená senzačním postupem do první ligy, stála odhadem kolem deseti milionů korun. Hranice důstojného působení v 1. lize začíná někde na dvojnásobku. Že se podobný balík podaří Vladimíru Velčovskému dát dohromady už asi nikdo nepochybuje. Totiž, co slíbil, to dodržel. Podruhé ve své bohaté kariéře se z postupu do první ligy se Šumperkem mohou radovat útočníci Radek Kučera a Dušan Bařica, kteří se velkou měrou podíleli na stejném úspěchu Draků již v roce 1999.

 

Související odkazy

2006/07

 

hod_sum_290307-postup-047.jpg

29.3.2007 SHK Hodonín - Hokej Šumperk 2003 1:4




 

SEZÓNA 2007/08

Minulý rok se Šumperku naskytla možnost dostat se do 1. ligy snadněji, než kdykoli předtím jiným týmům. A prezident klubu Vladimír Velčovský začal dělat vše pro postup. Cíl se podařilo splnit a Draci se tak po dlouhých letech opět probojovali mezi prvoligovou elitu.

Začalo období příprav a shánění hráčů prvoligové kvality. Celý Šumperk se již nemohl dočkat, až začne nová sezóna, v níž budou Draci bojovat o body s celky jako Dukla Jihlava, Chomutov, Mladá Boleslav či Kometa Brno. Blížila se příprava a hráči byli sledováni na každém kroku. I přesto, že Vladimír Velčovský slíbil, že Draci, kteří 1. ligu vybojovali si ji i zahrají, se klub musel vypořádat s několika odchody. Šumperk bohužel opustilo několik opor. Do Polska za lepším se vydal nejproduktivnější obránce Draků Aleš Holík. Svoji hokejovou kariéru ukončil postupem v Šumperku vynikající obránce a kapitán mužstva Oldřich Kališ. Naposledy v přípravě se na ledě představil také Radek Kučera. Ten usoudil, že na 1. ligu již výkonnostně nestačí a rozhodl se pro ukončení kariéry. V klubu ale zůstal v roli sportovního manažera. Jak se později ukázalo, klub se z těchto odchodů nevzpamatoval. Mužstvo opustili také dlouhán Martin Loužek nebo slovenský obránce Miloš Stráňovský. V týmu naopak zůstaly hvězdy jako Roman Meluzín, Dušan Bařica i Radim Antonovič, rychlík Martin Stejskal a kmenovým hráčem Šumperka se stal rodák ze Zlína, poctivec a dříč David Ohnutek. O své místo v sestavě usilovali bijec Ondráček, útočníci Ivo Kratěna, Radomír Čížek a Ladislav Martinka. V obraně vedení počítalo se Stano Hajasem. Chytat tvrdé střely od prvoligových ostrostřelců měli mít na starost Radek Tihlář a flegmatik Peter Betinec. Třetím gólmanem Draků se stal mladý Marek Peksa. Ten jako jediný zůstal v klubu až do konce sezóny. Koučováním prvoligového Šumperka byl již podruhé ve svém životě pověřen trenér Jindřich Setikovský.

Vedení se snažilo usilovně hledat náhrady do obrany. Do Šumperka se z jihu Moravy - Hodonína - přesunul rodák z Mělníka Lukáš Špelda. Ze Slovenska Radovan Sloboda a z dalekého Mostu Jan Kaltenböck. Z Pardubic se podařilo získat juniora Martina Šindlera. Čas ubíhal velmi rychle a nahradit výborně pracující druholigovou obranu bylo velmi obtížné a tento úkol se splnit nepodařilo. Přesto Draci dále zbrojili a hledali posily do útoku i obrany. Šumperk posílili střelci Petr Obdržálek či Jan Kočan. Na krátkou chvíli se na šumperském ledě objevil i Jaromír Bednárek.

Celý Šumperk i jeho okolí čekalo, až Draci poprvé vyjedou na ledovou plochu. Začaly přípravné zápasy s prvoligovými i druholigovými celky. Po dvou prohrách na venkovních kluzištích se Draci poprvé představili před domácím publikem. Přijel ještě nedávno extraligový soupeř z Havířova. A premiéra vyšla dokonale. Draci Pantery přehráli, zvítězili 5:3 a sklidili tak od více než 600 přítomných diváků zasloužený potlesk. O dva dny později Šumperk dobyl Hanáckou metropoli. Jenže to bylo v přípravě vše. Kromě tří remíz s Olomoucí, Hradcem Králové a Technikou Brno Draci vše prohráli a fanoušci začínali mít první obavy.

Podzim a 12. září, tedy začátek soutěže, se blížilo. Draci odcestovali opět na Hanou do Olomouce k prvnímu zápasu 1. ligy po letech. Šumperk ale nehrál se stejnou Olomoucí jako v přípravě, obdržel debakl 7:1 a měl tři dny na to, aby na tuto kanonádu zapomněl. Do Šumperka se totiž chystala slavná Dukla Jihlava. Na tento zápas vedení připravilo charitativní akci nazvanou „Plyšákový den". Po první vstřelené brance Draků v utkání měli diváci naházet na led co největší počet plyšových hraček, které si poté pro děti převzali zástupci z dětského domova. Fanoušky navíc přišli na stadion přivítat dva prezidenti. Prvním byl prezident klubu pan Vladimír Velčovský. Druhým pak prezident České republiky pan Václav Klaus. Ten vhodil úvodní buly tohoto slavnostního utkání. Drakům přinesl proti Jihlavě štěstí a ti vyhráli v poměru 3:1. Debakl v Olomouci byl zapomenut a fanoušci se těšili na další zápas. Jenže na řadě byla ostravská Sareza a ta se s Draky nemazlila. V síti za Tihlářem a Betincem skončilo celkem devět puků. Drakům se překonat ostravskou jedničku v bráně nepodařilo ani jednou. Dalšímu soupeři se Slezska Havířovu podlehli Draci těsnějším rozdílem. Série proher teprve začínala. Draci desetkrát za sebou nepoznali, co je to zvítězit a zajistili si tak „místenku" na úplné dno tabulky. V kabině Šumperka postupně začal průvan, který klub snad ještě nezažil. Začíná neuvěřitelný kolotoč hráčů, kteří se v klubu v podhůří Jeseníků vystřídali. Snad ani nelze všechny vyjmenovat. Klubem během sezóny prošlo přes padesát hráčů. Objevili se zde například bouřlivák Marek Ivan, z Komety Martin Ambruz, duo gólmanů s extraligovými zkušenostmi - kladenský Jakub Lev a pardubický Alexandr „Saša" Hylák. Ti drželi Šumperk nad vodou, když bylo nejhůře. Často lapili nepolapitelné a dováděli protihráče k šílenství. Nepomohla ani výměna hlavního trenéra, když Jindřicha Setikovského nahradil Jiří Otoupalík. Šumperk museli opustit Ivo Kratěna, který skončil ve Valašském Meziříčí, Ladislav Martinka, který pomohl Uničovu udržet se ve druhé lize, dále Radomír Čížek, kterému lékaři zjistili problémy se srdcem. Odešli také Jan Kaltenböck (zpět domů do Mostu), Petr Obdržálek do Třebíče a v neposlední řadě i oba brankáři. Tým Draků pokračoval v nastoleném trendu a na soupeře nestačil. Draci překvapili až 17. října Prostějov, kdy vyhráli 4:1. Následovala další černá série osmi proher v řadě. Přesně po měsíci, tedy 17. listopadu Draci opět bodovali na plno. Odneslo to tentokrát Vrchlabí. Za Draky tehdy nastoupil nově příchozí Marek Ivan a vystřílel výhru 4:3.

Ke konci základní části se Draci začali probouzet a občas fanoušci i slavili. Nevyrovnané výkony však přibližovali Šumperk do vyřazovací části zvané play-out. Mužstvo Draků obsadilo po základní části poslední místo a do play-out nevstupovali s příliš optimistickými myšlenkami. Čekali je soupeři z Prostějova, Mostu a silného Berouna. Ani zlepšená hra na konci základní části nepomohla k lepším výsledkům v play-out. Draci ztráceli zápasy, které museli vyhrát. Ztráta již byla příliš veliká a Šumperk se nepřiblížil na dohled ani předposlednímu Prostějovu a v polovině play-out již neměl co ztratit ani získat. Záchrana 1. ligy byla ztracena. Klub uvolnil většinu hráčů a místo nich nasazoval šumperské juniory. Ti navíc ve stejné sezóně vybojovali pro toto hokejové město juniorskou extraligu. Beroun i Most si nakonec druhou nejvyšší ligu udrželi a mohli si pořádně oddychnout. Naopak smutek a rozčarování z nepovedené sezóny zavládl na Hané v Prostějově a také v Šumperku. Utrápená sezóna se smutným začátkem i koncem konečně skončila.

Soutěž vyhrála bohatá Mladá Boleslav, která následně v baráži porazila i Ústí na Labem a vybojovala tak extraligu.

Související odkazy

2007/08

 

2008.jpg

5.3.2008 Hokej Šumperk 2003 - HC Most 5:4

 

 

 

SEZÓNA 2008/09

Po loňském prvoligovém rozčarování se Draci začali připravovat opět na druhou ligu. Po zpackané sezóně nezůstal v mužstvu téměř kámen na kameni. Z loňských brankářů v Šumperku nepokračoval žádný, z obránců zbyla jen trojice Osina - Ondráček - Novotný a z útočníků pokračují Meluzín, Bařica, Ambruz a Stejskal a čtveřice odchovanců Fischer, Žálčík, Čížek a Brunec. Začalo horlivé doplňování kádru, který měl pro město opět vybojovat první ligu. Do brankoviště se tak postavil ostřílený Pavel Maláč s nadějným Lukášem Danečkem. Obranné řady měly vyztužit navrátivší se Aleš Holík, dále pak Sedlák a slovenská dvojice Blanár - Vrtík. O průvan v soupeřových obranách se měly starat Hulva a Vymazal a v Šumperku již dobře znamí Novosad a Duba.

 

Drakům úvod sezóny hrubě nevyšel a po 6. kole okupovali pouze 14. pozici, která by stačila pouze na boje o udržení. Tato výsledková krize se stala osudnou pro ikonu šumperského hokeje Dušana Bařicu, který se musel stěhovat do Uničova. V polovině října se však karta obrátila a přišla šňůra třinácti utkání, ve kterých Draci ztratili pouze 2 body za prohru v prodloužení ve Valašském Meziříčí a opět se začínalo mluvit o postupu. V posledním kole základní části narazili druzí Draci na první Valašské Meziříčí, které vedlo tabulku o jediný bodík a v případě jakékoliv výhry, by se Draci dostali do čela a vyhráli by tak základní část. Domácí Draci přejeli hosty z Valašska jednoznačně 6:0 a do play-off postoupili z první příčky.

 

Ve čtvrtfinále čekal Draky již potřetí stejný soupeř, kterým byl odvěký rival ze Šternberka. V sérii hrané pouze na dvě vítězství, postoupili Draci po výsledcích 7:1 a 3:2 v prodloužení. V semifinále, hraném již na tři vítězství, se šumperští borci střetli s nepříjemným soupeřem ze Vsetína, který překvapivě postoupil přes favorizovaný Hodonín. Bojovní Valaši dokázali Draky dokonale zaskočit a po dvou utkáních vedli v sérii již 0:2. Drakům se ale podařilo odvrátit hrozbu vyřazení a po výsledcích 6:0, 3:0 a 7:0 postoupili do finále, kde je čekala silná Orlová. I první finálový zápas se Drakům nevydařil a v domácím prostředí prohrál 3:4 v prodloužení. Zbylé zápasy série už ale zvládli výsledky 2:0, 7:3 a 4:3 po samostatných nájezdech a postoupili do kvalifikace o první ligu s nejlepšími dvěma celky západní skupiny druhé ligy, jimiž byli Kohouti Tábor a Milevsko. Z této tříčlenné skupiny vzešli Draci ze Šumperka a Kohouti z Tábora jako účastníci první ligy pro sezónu 2009/10.

 

Klíčovým mužem v cestě za postupem se stal brankář Lukáš Daneček, který většinu sezóny zahříval pouze střídačku, ale v sérii se Vsetínem dostal šanci a už jí nepustil. Prvního gólmana Pavla Maláče na led pustil jen v posledním zápase v Táboře, kde už bylo o postupujících rozhodnuto.

 

 

Související odkazy

2008/09

 

20082009.jpg

17.3.2009 Salith Šumperk - HC TJ Šternberk 7:1

 

 

SEZÓNA 2009/10

V prvoligové sezóně 2009/10 si šumperští fanoušci museli zvyknout na novou úlohu, protože v letních měsících došlo k dohodě s extraligovým Třincem a Draci se tak oficiálně stali B-týmem Ocelářů. Díky tomu kádr posílilo mnoho zvučných jmen. Dokonce se v žlutomodrém dresu objevilo dohromady šest bývalých reprezentantů. Vedle Romana Meluzína se po šumperském ledě proháněli Robert Kántor, Jan Platil, Zdeněk Sedlák, lotyšský obránce Janis Andersons a především olympijský vítěz David Moravec. Díky této spolupráci se zde objevili také šumperští odchovanci Tomáš Pospíšil a Jakub Orsava, kteří v Třinci bojovali o místo v základním kádru.

 

Vstup do sezóny Drakům opět nevyšel a již od úvodních kol okupoval sestupové pozice. Ty neopustili ani po krachu Havířova, který z finančních důvodů opustil rozehranou soutěž a všechna jeho další utkání byla kontumována na 0:5 v jeho neprospěch. Díky nevyrovnaným výkonům tak šumperští hokejisté opět sestoupili do druhé ligy, když měli jako před dvěma lety sestup jistý ještě dlouho před koncem soutěže. 

 

Velkou zajímavostí je fakt, že i když Draci hráli celou sezónu na chvostu tabulky, tak dokázali ve všech čtyřech utkáních porazit svého regionálního rivala z Olomouce, který v konečném účtování obsadil třetí příčku. Nezapomenutelným byl především lednový zápas na olomouckém ledě, který Draci dokázali otočit z 0:3 na 7:3.

  

Po sestupu do druhé ligy skončila také dohoda o spolupráci s Třincem.

 

 

Související odkazy

2009/10

 

20092010.jpg

6.2.2010 Salith Šumperk - HC Olomouc 3:2

(foto: www.hokejsumperk2003.cz)

 

 

 

SEZÓNA 2010/11

Sezóna snů – přesně tak by se dala charakterizovat sezóna 2010/11. Na předsezónní tiskové konferenci sice prezident klubu stanovil cíl pro sezónu účast ve finále, ale skutečnost předčila všechna očekávání. Omlazený kádr projel druhou ligou jako nůž máslem a především díky bojovnosti dokázal otočit i zdánlivě ztracená utkání. Zlatým písmem se do historie hokeje v Šumperku zapíše především domácí série neporazitelnosti. Draci během celé sezóny (i play-off a baráže) vyhráli na svém ledě všechna utkání. Série výher, která skončila až v následující sezóně čítala celkem 32 utkání a trvala přes 13 měsíců.

Po loňské nepovedené prvoligové sezóně se vedení Draků snažilo skládat kádr především s perspektivou do budoucna. V mužstvu se objevilo velké množství šumperských odchovanců a podařilo se zachovat tahouny z minulé sezóny, jako Holík, Sedlák, Hulva, nebo Meluzín. Velmi důležité bylo také udržení tria Červenka – Haas – Velecký, kteří se v šumperském dresu objevili ke konci loňské sezóny, když opustili krachující klub z Havířova.

Draci vyhráli základní část s obrovským náskokem sedmnácti bodů a v play-off postupně vyřadili Opavu, Nový Jičín a ve finále Orlovou. Draci tak postoupili do obnovené baráže o první ligu, ve které se utkali dvoukolově s druholigovými vítězi Jindřichovým Hradcem a Mostem a s nejhoršími prvoligovými kluby Pískem a Chrudimí. Z této pětice vzešli na prvních dvou místech právě šumperští Draci a severočeský Most. Právě tato dvě postupující mužstva se střetla v posledním kole baráže na šumperském ledě, kde se utkání odehrálo před plným stadionem v exhibičním tempu.

 

Související odkazy

2010/11

 

 20102011.jpg

31.3.2011 Salith Šumperk - HC Most 9:8

(foto: www.hokejsumperk2003.cz)