Jdi na obsah Jdi na menu
 


1920 - 1945 Německý hokej v Šumperku

9. 4. 2013

 

Dne 17. prosince 1920 oznámily šumperské noviny Grenzbote, že v rámci bruslařského spolku byl ustaven oddíl ledního hokeje, který hrál později pod označením EV Šumperk (Eislauf-Veirenes M.-Schönberg - MSEV = Bruslařský spolek Moravský Šumperk). Zájemci o tento krásný sport se mohli přihlašovat u Hanse Stieglera v jeho obchodě se sportovními potřebami na dnešní Hlavní třídě, patrně v místech obchodního domu Jednota. Za jednoho ze zakladatelů šumperského hokeje tak můžeme považovat právě Hanse Stieglera, který byl také u počátků zdejšího zápasu a boxu. Hrací plocha byla k dispozici na kluzišti bruslařského spolku za měšťanskou střelnicí.

 

Činnost oddílu se rozjížděla velmi pomalu, protože první zápas byl ohlášen až na něděli 1. ledna 1922. Toho dne se měla utkat dvě domácí mužstva a 22. ledna 1922 se mělo uskutečnit vůbec první utkání s Opavou. Zápasy, stejně jako mnohá další utkání, se kvůli nepříznivému počasí neuskutečnily. V dalších letech činnost oddílu stagnovala. 

Nový impulz v hokejovém dění v Šumperku nastal jednoznačně díky Opavským hokejistům a československým reprezentantům Heinzovi a Matternovi, kteří v Šumperku studovali na německé průmyslové škole (dnešní Obchodní akademie). Ti vedli přípravu šumpersých hokejistů na konci roku 1932.

 

První zápas se hrál 26. prosince 1932 v Šumperku, žel na špatném ledě (byly +3oC), s hokejisty Německého státního reálného gymnázia Olomouc a skončil nerozhodně 1:1, po třetinách 1:0, 0:0, 0:1. Není jasné, zda za Šumperk nastoupili Heinz s Matternou, ale patrně nemohli. Početné publikum bylo s hrou spokojeno a k dobré náladě přispěla i reprodukovaná hudba, kterou umožnila aparatura zapůjčená šumperskou koncertní a divadelní agenturou Sichr-Wanke. Již 3.ledna1933 sehrálo hokejové mužstvo EV Šumperk doma zápas s EV Bruntál a zvítězilo jasně 6:2. Branky domácích dali: Essler I. tři, Seltenlach jednu, Essler II. Jednu a jeden gól byl vlastní. O přestávce se konala exhibice šumperského krasobruslaře.  V prestižním zápase s Frývaldovem (dnešním Jeseníkem) zvítězil Šumperk dne 22. ledna 1933 na domácí půdě s výsledkem 2:0, přičemž místní noviny vyzvedly výkon obránce H. Krumeye. V posledním zápase sezony, který se hrál 2. března 1933, prohráli šumperští hokejisté s EV Olomouc 0:5.

 

Na začátku roku 1934 sehrál EV Šumperk několik zápasů (například prohrál s olomouckými studenty 2:7, s Mohelnicí 3:4 a nad Krnovem vyhrál 3:2), ze zpráv však nevyplývá, že by se jednalo o zápasy soutěžní. Patrně nejlepší utkání se šumperským hokejistům podařilo sehrát 10. února 1934 s mužstvem EV Olomouc, které bylo čerstvým mistrem župy. Šumperk sice prohrál 2:4, ale podle tisku byl zápas více než vyrovnaný. Na závěr sezony uspořádal oddíl 10. března 1934 slavnostní večer. V lednu 1935 sehráli hokejisté EV Šumperk ještě nejméně dva vítězné zápasy s EV Uničov, jejich činnost však poté s největší pravděpodobností skončila, což souviselo s potížemi bruslařského spolku, jemuž město toho roku vypovědělo smlouvu na pronájem prostoru kluziště. V roce 1935 vzniklo v rámci Sportovního klubu nové hokejové mužstvo. Mimo výše uvedených střelců a obránce nastupovali za EV Šumperk ještě Hanel a Eckert, další hráče neznáme.

 

Již 4. prosince 1930 byla v novinách Grenzbote uveřejněna zpráva o vzniku družstva ledního hokeje Sportovního klubu Šumperk. Přihlášky členů přijímal Rudolf Dematschek, hokejky a kotouče zajišťoval klub a trénovat se mělo na kluzišti bruslařského spolku za měšťanskou střelnicí. Byla to zjevně reakce na nečinnost Bruslařského spolku Šumperk. Lze si představit, že tento krok Sportovního klubu vyvolal u bruslařského spolku nelibost a donutil jej k novým aktivitám. 

 

Nová situace nastala v roce 1935, když město vypovědělo bruslařskému spolku smlouvu na pronájem prostoru kluziště.  Dne 10. ledna 1935 informovaly noviny veřejnost, že se vedení německého Sportovního klubu Šumperk rozhodlo vytvořit sekci ledního hokeje, protože dosavadní nabídka tohoto krásného sportu byla nedostatečná. Veřejnost byla vyzvána k podpoře a zájemci k podávání přihlášek. Hokejovým svazem byl oddíl zařazen do soutěže první třídy. Situace kolem zázemí byla tentokrát podstatně jiná, protože Sportovní klub se rozhodl zřídit hrací lední plochu na svém fotbalovém hřišti u dnešních Benátek. Hokejisté a bruslaři zde měli k dispozici umělé osvětlení a bufet s teplými nápoji a teplými jídly. Počasí na přelomu let 1935 – 1936 hokejové hře zjevně nepřálo. Odpadl tak vůbec první zápas hokejového oddílu Sportovního klubu Šumperk s Uničovem, naplánovaný na 29. prosince 1935, a nekonal se také zápas s Hertou Opava, dojednaný na Nový rok 1936. Poslední akcí hokejové sekce se tak v roce 1935 stala velká silvestrovská oslava v hotelu Seifert (dnešní Penzion Moravan), na které mimo jiné hrála kapela Sportovního klubu Šumperk. 

Hokejistům nezbývalo nic jiného než nadále pilně trénovat na suchu. Prvního souboje se dočkali až 19. ledna 1936, kdy se na šenkhofském rybníku (dnešní rybník Benátky) utkali v tréninkovém zápase s mužstvem šumperského českého hokejového kroužku, v němž zvítězili 11:1. Čestný gól českých hokejistů dal střední útočník V. Mangl (pozdější hráč pražské Slavie), jehož výkon pochválily i německé noviny. Počasí zjevně zkazilo celou sezonu. První a zřejmě také poslední zápas odehrál hokejový oddíl Sportovního klubu až 16. února 1936 v Uničově, kde zvítězil 2:0. Pro šumperské hokejové fanoušky byl připraven před hotelem Michel (pozdější Praha) autobus a cena zájezdu činila 10 Kč. V roce 1936 byl hokejový oddíl Sportovního klubu Šumperk transformován do Německého sportovního spolku.

V březnu 1936 se sekce ledního hokeje Sportovního klubu Šumperk spojila s Německým fotbalovým klubem Šumperk a vytvořily spolu Německý sportovní spolek Šumperk (Deutscher Sport-Verein Mährisch Schönberg), jehož součástí se stala 14. října 1936 také hokejová sekce v čele s předsedou Ing. Schwidermannem, Parschem a Zemankem. Klubovou místnost měla sekce v hostinci Annenheim (dnešní restaurace U Hejtmánků na Vančurově ulici). Nový spolek vytvořil u bývalých kasáren sportovní zařízení, u kterého měl vzniknout tenisový kurt, v zimě upravovaný na plochu pro lední hokej. V říjnu 1936 propachtovala hokejová sekce plochu na kluziště a zahájila práce na zřízení zavlažovacího zařízení, montáž osvětlení, vytvoření hliněných valů a jiných prací.

 

Patrně první zápas sehrálo hokejové mužstvo koncem prosince 1936, kdy doma porazilo hokejový tým AFC Šternberk 4:1. Nejlepším hráčem domácích byl bývalý obránce Olomouce Walter, líbil se první útok Juraseka, Hanela a Flassaka a dalšího útočníka Wazlaweka. Koncem ledna 1937 se Německý sportovní spolek Šumperk zúčastnil pohárového turnaje v Uničově. Výsledky však neznáme, stejně jako nám schází zprávy o účinkování mužstva v soutěži O. třídy německého hokejového svazu, v němž hrály mimo Šumperka ještě celky Šternberka, Uničova a Olomouce. Po roce 1938 byl Německý sportovní spolek Šumperk převeden do nové jednotné sportovní organizace. Kluziště patrně záhy poté zcela zaniklo. 

Po připojení Šumperka k Velkoněmecké říši byly v roce 1938 všechny sportovní oddíly začleněny pod Nacionálněsocialistickou tělocvičnou obec Šumperk (Nationalsozialistische Turngemeinde Mäshrisch Schönberg – NSTg.). V roce 1940 podstoupilo hokejové družstvo několik zápasů, které se hrály na kluzišti tehdejšího stadionu Na Střelnici.  Je nutno dodat, že hrací plocha byla tehdy vymezena pouze nízkými mantinely z dusaného a polévaného sněhu. NSTg. Šumperk prohrála dvakrát s Uničovem (venku 2:8 a doma 2:5) a jednou zvítězila doma nad Šternberkem (5:2). Za mužstvo tehdy hráli: Urban (brankář), Ernst Höpp (výborný obránce), Ernst Hübel, Herbert Göttlicher, Kubitschek, Friedrich Jahn, Hinkelmann, Brachtel, Günter Eckert a Hans Kauer. Tento tým dokonce vyhrál mistrovství východních Sudet a hráči nastoupili za zemský výběr na říšském mistrovství mládeže. 

O roku 1941 víme pouze o prohře NSTg. Šumperk v Olomouci s tamním NSTg. 3:7 a o studentském zápase, v němž vyšší střední hospodářská škola vyhrála nad kombinovaným družstvem inženýrské školy a vyšší střední školy 6:2.

 

Válka nepochybně odvedla na frontu i hráče NSTg., takže v roce 1942 se setkáváme již jen s družstvem HJ (Hitlerjugend) Šumperk, které vyhrálo nad HJ Uničov 10:4, přičemž hráč Urtlauf dal sedm branek. 

 

(text: Libor Dvořáček, Drahomír Polách a kol., Historie šumperského sportu, 2012)